Hogyan jutottak a magyar kórházak odáig, hogy történelmi csúcsot döntött az adósságuk?

Hogyan jutottak a magyar kórházak odáig, hogy történelmi csúcsot döntött az adósságuk?

Orvosok háromdimenziós laparoszkópiás mûtétet végeznek a Pécsi Tudományegyetem Urológia Klinikáján 2016. január 15-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Egy hónap alatt eddig soha nem látott mértékben, 14 milliárd forinttal nőtt a kórházak adósságállománya. Az intézmények január végéig összesen 21,5 milliárdnyi lejárt tartozást halmoztak fel – derül ki a Magyar Államkincstár tájékoztatásából. A tartozásállomány csaknem teljes összege a szállítókkal szemben áll fenn, ebből mintegy 600 millió forintnyi összeg államháztartáson belüli beszállítók felé.

A korábbiakban rendre havi 3-4 milliárd forinttal növekedett a kórházak adósságállománya. Az, hogy ennek most közel négyszeresét látjuk, mindenek előtt a megnövekedett energiaáraknak köszönhető – fejtette ki lapunk megkeresésére Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. A rezsiköltségekre lesz központi fedezet, ám az intézményeknek nagyobb gondot okoz, hogy rendkívüli módon megugrottak a bérekkel kapcsolatos költségek is, ami miatt dologi kiadásokra – gyógyászati eszközökre, berendezésekre, karbantartásra – már nem, vagy alig futja.

Mindez hogy lehetséges, ha a kormányzat rendszerint biztosítja az elfogadott béremelésekhez szükséges forrásokat? – merül fel a kérdés. Sinkó Eszter szerint ez valóban így van, ám a közfinanszírozott intézmények nemcsak a magánkórházakkal, hanem más állami fenntartású ellátóhelyekkel is versenyeznek az orvosokért és szakdolgozókért, ami a gyakorlatban azt jelenti saját büdzséből kell vonzóbb anyagi feltételeket biztosítaniuk.

• Van-e esély a szakdolgozók bérének emelésére?
• Miért lehet észszerű az európai összevetésben is magasnak mondható kórházi ágyszám csökkentése?
• Milyen rejtett stratégiák állnak még az eladósodás mögött? 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!