Milyenek a piaci alapokra helyezett kultúra esélyei a NER-ben?

Milyenek a piaci alapokra helyezett kultúra esélyei a NER-ben?

Csák János kulturális és innovációs miniszter 2023. július 6-án (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Egyre látványosabb szakadék tátong Csák János kulturális és innovációs miniszter szavai és a magyar kultúra napi valósága között. Miközben „az üzleti világból érkezett” tárcavezető aranykorról és évszázados jelentőségű fejlesztésekről nyilatkozik, társulatok, intézmények, folyóiratok kerülnek a tönk szélére a felforgatott, és minden korábbinál aránytalanabbá tett finanszírozási rendszer miatt.

„Az elmúlt tíz évben elképesztő befektetés ment a kultúrába” – mondta a miniszter az Inforádió Aréna című műsorában, június 21-én. „Önök minden pályázatunkat elutasították, 0 forintot ítéltek meg nekünk minden egyes beadott tervünkre. Döntésük következményeként közös kultúránk egy fontos és elválaszthatatlan része, a független előadó-művészet semmisül meg” – írta közös nyilatkozatban 25 színházi társulat június 7-én. Csák János véleménye nem cáfolja a nyílt levél állításait – és viszont –, az ellentmondás sokkal inkább az állami támogatás struktúrájának fenntarthatatlan voltára mutat rá.

• Mi a kulturális miniszter megoldási javaslata?
• Miben különbözik az eddigi rendszertől?
• És mennyire lehet életképes?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 14-én megjelent, 2023/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Csák János