A republikánusok már a Biden elnök elleni vizsgálatokra gyúrnak

A republikánusok már a Biden elnök elleni vizsgálatokra gyúrnak

Joe Biden amerikai elnök és fia, egy dél-karolinai szentmise után 2022. augusztus 13-án (FOtó: AFP VIA EUROPRESS/Nicholas Kamm)

 

Attól a pillanattól fogva, hogy a republikánusok megszerezték a többséghez szükséges 218 mandátumot az idei félidős választáson a washingtoni alsóházban, lehet tudni, hogy Joe Biden demokrata elnök és különösen a „zűrös” üzleti ügyei miatt már évek óta a viták kereszttüzében álló fia, az 52 éves Hunter Biden nem ússza meg, hogy a képviselőházban ne indítsanak vizsgálatot ellenük. A CNN hírtelevízió szerint a Bidenék elleni kutakodások két republikánus kulcsfigurája James Comer és Jim Jordan lesz. Mindketten tagjai a belső vizsgálatokat folytató képviselőházi felügyeleti bizottságnak. Közös sajtótájékoztatójukon Comer le is szögezte: „A januárban felálló (felügyeleti) bizottság értékeli Joe Biden és családja külföldi partnereivel fennálló kapcsolatait, pénzügyeit és azt, hogy (Biden) olyan elnök-e, akit veszélyeztethetnek vagy kompromittálhatnak a külföldi pénzek és befolyás.”

Hunter Biden talán legszövevényesebb ügye a 2014 és 2019 között a Buriszma nevű ukrán gázipari magáncégnél végzett tanácsadói tevékenysége. A 2002-es ciprusi bejegyzésű, Mikola Zlocsevszkij ukrán oligarcha alapította vállalat az energiaszektorban járatlan, jogi végzettségű ifjabb Bident elvileg általános vállalati tanácsadásra bérelte fel, nem pedig energetikai szakértelemre. A jelenlegi elnök fiának egykori ukrajnai ügyködése azonban annyira átláthatatlan, hogy kész összeesküvés-elmélet épült rá. A tisztánlátást nem segíti, hogy miközben még Obama elnök egykori tanácsadói szerint is kínos volt az akkor alelnök Biden fiának szerepvállalása, addig maga az érintett nem tisztázta magát. Azóta is mindössze azt hangoztatja, üzleti ügyeivel soha nem tett semmi törvényelleneset.

• Milyen ügyek vizsgálata várható?
• Ezek mennyiben találkoznak az amerikai lakosság igényeivel?

A teljes cikket a Magyar Hang november 25-én megjelent, 2022/48. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!