A terrorizmus visszaszorul, mégis ez a legnagyobb fenyegetés az EU számára

A terrorizmus visszaszorul, mégis ez a legnagyobb fenyegetés az EU számára

Brüsszel, 2016. március 23.
Brüsszeliek az áldozatok emléke előtt tisztelegnek a Tőzsde téren 2016. március 22-én, miután feltehetően az Iszlám Államhoz tartozó terroristák robbantásos merényleteket követtek el Brüsszelben, amelyekben 34 ember meghalt, több mint kétszáz megsebesült. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Az elmúlt évtized, különösen annak közepe az erősödő dzsihádista terrorfenyegetés jegyében telt Európában. Az Iszlám Állam szíriai felemelkedése és bukása határozta meg ezt a folyamatot: amikor a terroristák erősek volt a Közel-Keleten, irányítani és pénzelni tudták az európai sejtjeiket, ahogy elveszítették forrásaikat, véget értek a jól szervezett akciók is. A terrorcselekmények száma azóta visszaesett, viszont fontos kiemelni: nem csak a szélsőséges muszlimok követnek el támadásokat.

A terrorizmus helyzetéről szóló, 2021-es Europol-jelentés szerint 2020-ban a 27 EU-tagállamban összesen 57 terrortámadási kísérletet regisztráltak, ide értve a sikeres, a megakadályozott és a sikertelen támadásokat is. 2019-ben ez a szám 55 volt. Akkor terrortámadás következtében 10 ember vesztette életét és 27-en sérültek meg, míg tavaly már megduplázódtak a számok, ugyanis 21 halálesetet és 54 sérülést jelentettek.

Ami csak a szélsőséges muszlim terrorizmust illeti: 2020-ban 10 dzsihádista támadásról érkezett hír, melyek Ausztriában, Franciaországban és Németországban történtek. Habár az összes támadás csupán hatodát követték el dzsihádisták, a halálesetek több mint feléért (12) és majdnem minden sérülésért (47) ők a felelősek.

• Mennyi terrorizmussal gyanúsított ember került rendőrkézre?
• Mi változott a járvánnyal?
• Az afgán helyzet hogyan hathat a terrorizmusra?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!