„Két nagy démon van a vendéglátásban, a nyersanyag áremelkedés és a rezsinövekedés”

„Két nagy démon van a vendéglátásban, a nyersanyag áremelkedés és a rezsinövekedés”

Nagy Gábor és Kőrössy Zoltán (Fotó: Eventrend)

Azt érezzük, hogy beszakadt az építőipar: két éve sokan oda mentek át a vendéglátásból, most pedig szivárognak vissza. Eddig légkondit szerelt, most visszajönne pincérnek vagy szakácsnak – mondták a jelenleg 31 projektet vivő Eventrend Group alapító tulajdonosai, Nagy Gábor és Kőrössy Zoltán a Magyar Hangnak adott interjúban. A cégcsoport több mint harmincéves tapasztalattal rendelkeznek kávéházak, éttermek és szállodák üzemeltetésében itthon és Csehországban. Mintegy nyolcszáz munkavállalót foglalkoztatnak, és többek között olyan emblematikus helyek tartoznak hozzájuk a fővárosban, mint a Gundel, a New York Kávéház vagy a Centrál.

„A nemzetközi turizmus visszatérése olyan, mint egy komótos utasszállító repülőgép felszállása: nincsenek hirtelen mozdulatok. Az irány világos, felfelé kapaszkodunk, de még nem értük el az utazómagasságot – érzésre 80-90 százalék körül tarthatunk a rekordév, vagyis 2019 számaihoz képest. Darabra tehát nem vagyunk meg, viszont a forintgyengülés pont kedvez a külföldieknek: az infláció ellenére nekik még relatív olcsó desztináció Budapest. Ezt látjuk a New York Kávéháznál is – egy magyarnak már drága ott a sütemény, a nyugat-európai árakhoz szokott külföldi pedig kiállja a hosszú sort, hogy bejusson. Egyébként olyan furcsa helyzet is előállt, hogy ugyan emeltük egy termék árát ott, de euróban olcsóbb lett, mert a forint akkor éppen nagyobbat gyengült az inflációnál” – fogalmazott Kőrössy Zoltán.

• Háború, infláció, energiaválság – hogy lehetett túlélni 2022-t?
• Látszik-e már náluk a Nyugat-Európában csökkenő infláció?
• Hogy indult újra a vendéglátás a covid után?

A teljes cikket a
Magyar Hang január 27-én megjelent, 2023/4. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!