Aggasztó a Velencei-tó vízszintje, de érdemi lépés a megmentésére nincs

Aggasztó a Velencei-tó vízszintje, de érdemi lépés a megmentésére nincs

A Velencei tó 2022 nyarán (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Aggasztóan alacsony a Velencei-tó vízszintje, de továbbra sincsen semmilyen érdemi lépés a megmentése ügyében. Nem csak a hatóságokat, a fürdőzőket sem érdekli a drámai helyzet. Időközben újabb csapás érte a tó idegenforgalmát: ledózerolják Agárd egyik központi terén a víztől 150 méterre lévő Nádas éttermet, hogy a helyén lakópark épüljön. Ehhez a helyi építési szabályzatot is módosítják.

Az élet nagy kérdéseiről elgondolkodni nincs jobb hely, mint a Velencei-tó partja. Itt ugyanis a jelek szerint minden fontosabb, mint maga a tó. A Nemzeti Népegészségügyi Központ pár hete közzétett egy fürdővízminőségi térképet, e szerint itt, Gárdonyban például kifogásolható minőségű a víz. (Van, ahol kiváló.) Persze ez is bonyolult, mint a nagy kérdések, mert ez egy éves értékelés, ami a legutolsó négy fürdési idény összesített eredményei alapján, statisztikai módszerrel készült.

A fürdőzőket ez nem érdekli. – Az a fontos, hogy a gyerek biztonsággal bemehet, mert nincs nagy víz – mondja egy apuka. A vízállás olyan 77 centiméter körüli, naponta változik, jellemzően csökken. A Vízügyi Főigazgatóság vízszintszabályozási protokollja szerint a tó ideális vízszintje 130 és 170 centiméter között van, tehát a minimum lehetne a 130.

• Mire jutottak, amikor megbeszélés volt a tó helyzetéről?
• Miért kell bezárnia a Nádas étteremnek?
• Mi lehet a helyén?

A teljes cikket a Magyar Hang július 1-jén megjelent, 2022/27. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!