Hajszálon múlt a XX. század egyik legnagyobb régészeti sikere

Hajszálon múlt a XX. század egyik legnagyobb régészeti sikere

Ronald és Nancy Reagan az agyagkatonák között (fotó: US National Archives)

Fél évszázaddal ezelőtt fedezték fel Kína (és a világ) egyik legismertebb régészeti leletegyüttesét: a 2200 éves agyaghadsereget, az országot egyesítő első kínai császár halálon túli testőreit. Ha csupán néhány évvel korábban, a kulturális forradalom tombolása idején bukkantak volna a vizet kereső földművesek a szobrokra, vagy azok túl értékesnek tűntek volna a számukra, esetleg a leletek értékét azonnal felismerő régész nem tudott volna olyan gyorsan biciklizni, a 8000 cserépfigurát talán soha nem ismerhette volna meg a világ.

Kína középső Senhszi tartományában mindig is gyakoriak voltak az aszályok, hiszen a régió nagy részének száraz az éghajlata. Így a helyi földművesek erősen függenek az ásott kutakból nyerhető öntözővíztől. Emiatt úton-útfélen lyukakat ásnak a földbe, amelyekből feltörő talajvizet remélnek. De néha mást találnak. A gazdálkodók „ásatásai” mindig is jól ismertek voltak a régészek körében, akik meglehetősen ambivalens érzelmekkel viseltetnek e tevékenység iránt. Egyrészt persze ezáltal megsokszorozódott a tesztásatások száma, így sokkal nagyobb eséllyel akadhattak történelmi leletekre. Ugyanakkor mindig is fennállt a veszélye (különösen a Mao-éra vidéki koldusszegénységének idején), hogy ha a földművesek találtak is valami értékesnek tűnő tárgyat, azt inkább a saját létfenntartásukat elősegítendő értékesítették, és nem szóltak róla senkinek, pláne nem az állami hivatalnokoknak.

Jól tudta ezt Csao Kang-min helyi régész is, akit 1974 áprilisában arról értesítettek, hogy néhány héttel korábban (pontosan 1974. március 29-én, tehát ötven évvel ezelőtt) kutat ásó mezőgazdasági munkások Hszian város térségében nagyjából egy méter mélyen kemény vörösagyag tárgyakra bukkantak a föld alatt. Néhány tárgyat kiemeltek, és azok életnagyságú cserépfejeknek és bronz nyílhegyeknek bizonyultak. A bronzot azonnal eladták a színesfém-kereskedőknek, de a agyagfigurákról értesítették a régészeket. Csao főnöke úgy vélte, ez a lelet akár fontos is lehet, ezért arra utasította a beosztottját, hogy mielőbb szálljon ki a helyszínre, és vizsgálja meg a tárgyakat.

• Milyen veszély lelkesedett a megtalált agyaghadseregre?
• Hogy menekült meg?
• Hogy felejtették el a megtaláló régészt?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!