Ahol az arab tavasz nyomorba döntötte az egész országot

Ahol az arab tavasz nyomorba döntötte az egész országot

A húszi lázadókat támogató törzsi fegyveresek tagtoborzó gyûlést tartanak a jemeni fõvárosban, Szanaában 2020. július 6-án. Szaúd-Arábia térségbeli arab szövetségeseivel 2015. március 26-án indított hadmûveletet Jemenben az Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök ellen harcoló és Irán támogatását élvezõ síita húszi lázadók visszaszorítására (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

Az elfeledett háború – így nevezik ma már egyre többen azt a katonai konfliktust, amely ugyan nem közvetlenül az arab tavasz után robbant ki, ám kétségtelenül jelenős lendületet adott annak, hogy Jemen hosszú évekre káoszba süllyedjen. Az Arab-félsziget délnyugati peremén fekvő országban ráadásul ma már nem csak egy polgárháború dúl: itt folytatja proxy-háborúját a térség két nagy játékosa, Szaúd-Arábia és Irán, de ugyanez az ország vált az elmúlt években a nemzetközi terrorizmus egyik legjelentősebb hídfőállásává is a Közel-Keleten.

De hogyan jutott idáig az arab világ legszegényebb országa?

Az arab tavaszban érintett országokat bemutató sorozatunk legújabb részét elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!