Alternatív történelmet épített az Aranybulla köré Rákayék sorozata

Alternatív történelmet épített az Aranybulla köré Rákayék sorozata

Trill Zsolt II. András király szerepében (Forrás: Duna Tv)

Annyi sebből vérzik, hogy ember legyen a talpán, aki érti, erre így mi szükség. Sokakban merülhet fel e megállapítás, miután sikerült végignézniük (végigszenvedniük) az Aranybulla című sorozat mind a hat epizódját, amelyet a középkori magyar politikatörténet talán legmeghatározóbb okmánya kiadásának 800. évfordulójára készítettek. A 2022 végén a Duna Televízióban sugárzott sorozat egy a nemzetközi ismeretterjesztésben manapság bevett és népszerű formára épít: a mondanivaló gerincét játékfilmes formában mutatja be, ám köztes narrációként történészek, szakemberek is megszólalnak, akiknek elvileg az a feladatuk, hogy tömören képbe helyezzék a nézőket. De itt valami más történik. Figyelembe véve azt, amit II. Andrásról és koráról, valamint magáról az 1222-ben kiadott Aranybulláról eddig a tudomány felfejtett, az új sorozat – a legnagyobb jó indulat mellett is – alternatív történelmet épít az esemény és annak kulcsfigurája köré. Mindez azért is meglepő, mert a sorozatban szereplő szakértők között neves és a maguk területén elismert kutatók is asszisztálnak mindehhez.

Már az epizódok elején olvasható két állítás is komoly vitára ad okot. „II. András király a korát jóval megelőző reformgondolkodó, valódi keresztényi értékeket képviselő uralkodó volt. Olyan folyamatokat indított el, amelyek 800 esztendeje hatással vannak Magyarország történetére” – olvashatjuk. Ez egyrészt, az 1205 és 1235 között uralkodó II. András személyiségéről állít homlokegyenest ellenkezőt, mint amit eddig a tudomány feltételezett róla. Másrészt, abban is állást foglal, és ki is fejti, hogy kinek az ötletére, kezdeményezésére született meg az Aranybulla: II. András.

• Mit mond a tudomány, mit lehet tudni II. András király uralkodásáról és személyéről?
• És mit lehet tudni az Aranybulla 1222. évi kiadásának hátteréről?
• Ki volt nagy formátumú Árpád-házi uralkodó és ki nem?

• Az eddig ismertekhez képest miért lehet homlokegyenest ellentétes dolgot állítani egy friss filmes adaptációban?

A teljes cikket a Magyar Hang január 6-án megjelent 2023/1 számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!