Amerika egy hét alatt kifogyna a rakétákból és robotrepülőgépekből Tajvanon?

Amerika egy hét alatt kifogyna a rakétákból és robotrepülőgépekből Tajvanon?

Az amerikai tengerészgyalogság 11. expedíciós egysége gyakorlatozik a USS Boxer hadihajó fedélzetén 2019. október 12-én a Dél-kínai-tengeren (Fotó: U.S. Marine Corps/Jared Sabins/U.S. Pacific Fleet)

Jelen állapotában az amerikai hadi ipari komplexum nem bírna el egy összetett katonai konfliktust Kínával szemben Tajvan szigetéért – írta átfogó jelentésében az Egyesült Államok egyik legpatinásabb védelmi és biztonságpolitikai elemzőintézete, a washingtoni Center for Strategic and International Studies (CSIS). A hadipari témákkal foglalkozó Defense News szakportál által is idézett tanulmány elsőre meglepőnek tűnő következtetése annak fényében különösen érdekes, hogy az elmúlt egy évben az amerikai hadi ipar jelentős eszközbéli támogatást nyújtott Ukrajnának az országot lerohanó orosz inváziós erőkkel szemben.

A jelentés is épp ezt emeli ki: „Az Egyesült Államok által Ukrajnának szállított fegyverek nagy száma rávilágít arra, hogy milyen nehéz lenne azokat pótolni. Amerika például több mint 160 darab M777 155 milliméteres tarackot szállított Ukrajnának, amelyből így jelentősen csökkent a készlete. A brit gyártónak, a BAE Systemsnek több éven keresztül legalább évi 150 megrendelésre lenne szüksége ahhoz, hogy ezért újraindítsa a gyártósorát.” A CSIS alelnöke, a szervezet nemzetközi védelemmel foglalkozó részlegének vezetője, Seth Jones által jegyzett tanulmány arra mutat rá, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segítség megakadályozta ugyan az oroszok győzelmét, de ez a segítség kimerítette a Pentagon készleteit, és megmutatta, hogy az amerikai védelmi ipar nem lenne képes egy átfogó háborút folytatni.

• Mennyi ideig bírná a speciális lőszerekkel az Egyesült Államok Tajvanon?
• Vajon látják-e a hiányosságokat az amerikai haderőben, és mit tesznek ellene?
• Pontosan milyen eszközökből kellene masszívabb készleteket felhalmozni?
• Mit javasol a CSIS elemzése, mit kellene tennie a Pentagonnak, hogy e gondokat kiküszöbölhessék?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!