Antifa-támadások: 11 év fegyházat kért az ügyészség az olasz vádlottra

Antifa-támadások: 11 év fegyházat kért az ügyészség az olasz vádlottra

Az egyik támadás egy pillanata (Forrás: Youtube/Antifa Attack)

Az év közéleti, politikai szempontból is meghatározó bírósági ügye kezdődik január 29-én a Fővárosi Törvényszéken: előkészítő ülést tartanak annak a három külföldinek az ügyében, akiket az „antifás támadások” elkövetésével vádoltak meg. A tavaly februárban, a kitörés napi megemlékezéshez (szélsőjobboldali körökben becsület napjaként emlegetik) kapcsolódóan szélsőbaloldali mozgalommal összefüggésbe hozott antifasiszták járókelőkre támadtak Budapesten különböző eszközökkel.

Az ügyben eddig három személyt kerítettek kézre a hatóságok: egy olasz nőt bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, két német állampolgárt – egy férfit és egy nőt – bűnszervezetben részvétellel vádoltak meg. Velük szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő kiutasítást indítványoztak. Az indítványban szereplő büntetések konkrét mértékéről azonban decemberi érdeklődésünkre nem közölt részleteket a Fővárosi Főügyészség. Ezért a vádlottak ügyvédjein keresztül igyekeztünk kideríteni, konkrétan mit ajánlott az ügyészség beismerés esetére.

Az elsőrendű vádlottat képviselő Magyar György ügyvéd elmondta: 11 év fegyházban letöltendő szabadságvesztés szerepel a mértékes indítványban. – Védencem nagyon rosszul viseli a fogva tartás körülményeit. Úgy érzi, feleslegesen tartották ilyen szigorú felügyelet alatt. Kezdetben a kapcsolattartást sem engedélyezték a szüleivel. Nemzetközi terroristaként tekintettek rá – mondta az ügyvéd.

• Mit mond Magyar György a védencéről és mit furcsáll nagyon?
• Hogyan rajzolódtak ki a bűnszervezet körvonalai az ügyben?

 Hogy szervezték meg a támadásokat az antifasiszták az ügyészség szerint?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 1-jéig kapható 2024/4. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!