Antifa-támadások: Január végén kezdődik három vádlott bírósági eljárása

Antifa-támadások: Január végén kezdődik három vádlott bírósági eljárása

Az egyik támadás egy pillanata (Forrás: Youtube/Antifa Attack)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bő egy hónap múlva áll bíróság elé a „kitörésnapi támadások” három külföldi vádlottja, mint a Fővárosi Törvényszék lapunkkal közölte: január 29-án lesz az ügyükben az előkészítő ülés. Egy olasz nőt bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, két németet – egy-egy férfit és nőt – pedig bűnszervezetben részvétel bűntettével vádolják. Velük szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő, határozott idejű kiutasítást indítványoztak. A mértékes indítványban szereplő büntetések konkrét mértékéről azonban korábban és ezúttal sem közölt az ügyészség konkrét információt.

A Fővárosi Ügyészség lapunkkal azt tudatta: indítványuk alapján a bíróság – a vádemelést követően – fenntartotta az olasz és az egyik német állampolgárságú vádlott letartóztatását és a másik német állampolgár vádlott bűnügyi felügyeletét az elsőfokú határozat meghozataláig. A főügyészségnek ezzel kapcsolatban eddig csak elsőfokú döntésről van tudomása – írták.

Szélsőjobbosokra vadásztak

A vádlottak tavaly februárban, a Budai Várból való kitörésre megemlékezéshez kapcsolódóan támadtak járókelőkre Budapesten, a város több pontján. A támadók valamennyien a szélsőbalosként számon tartott antifa mozgalomhoz kapcsolódnak.

A támadások híre azért is vetett nagy hullámokat, mert a szélsőjobboldali körökben ápolt megemlékezés apropóján egy szélsőbalos nemzetközi csoportosulás tagjai estek neki a magyar fővárosban olyan személyeknek, akikről kinézetük, ruházatuk alapján úgy vélték: a szélsőjobbos közösséghez tartoznak. Az áldozatok között azonban nem csak ilyen személyek voltak. Mint arról beszámoltunk, a támadók különböző eszközökkel felszerelkezve estek a sértetteknek, előfordult, hogy gázspray-vel fújták le a kiszemelteket, vagy ököllel és viperával ütötték őket. Az áldozatokban az a közös, hogy olyan ruházatot viseltek, amely azt sugallhatta, hogy a kitörés napjára szervezett megemlékezésre érkeztek a fővárosba – ez lehetett terepszínű vagy fekete kabát, bakancs, bomberdzsekihez hasonlító darabok. A támadásokról videók is felkerültek az internetre.

Szervezett támadást indíthattak

Noha a rendőrségi nyomozás februárban közösség tagjai elleni erőszak miatt indult, az eljárás előrehaladtával a gyanúsítás változott és egyre több gyanúsítottat azonosítottak, továbbá időközben egy bűnszervezet is kirajzolódott a nyomozók előtt. E szervezet középpontjában a vádirat alapján egy német férfi áll, aki az élettársával Lipcsében még 2017-ben hozott létre szélsőséges baloldali ideológiával szimpatizáló szervezetet – őt máig körözik. A csoportnak a vádlott német férfi már a kezdetektől tagja, a német és az olasz nő később csatlakoztak. A szervezet tagjai az ideológiai harcot fizikailag is meg akarták vívni, ezért határozták el, hogy szélsőjobboldali szimpatizánsként azonosított vagy annak vélt személyekre támadnak. A „szándékoltan súlyos, akár életveszélyes sérüléseket okozó, illetve a váratlan” támadásokkal kívántak elrettentő üzenetet küldeni a szélsőjobboldaliaknak.

A budapesti látogatás előtt németországi támadások során szereztek jártasságot. A vád szerint mindent alaposan előkészítettek: megosztották egymás között a feladatokat, előre beszerezték a támadáshoz használt eszközöket, feltérképezték a helyszínt és a menekülési útvonalakat, begyakorolták a forgatókönyvet. A rajtaütések időtartamát 30 másodpercben határozták meg. A támadást az irányító vezényszavakkal indította meg, és állította le, majd ezután a társai menekülésében segédkezett. Külön embert állítottak a környezet figyelésére, de az ő feladata volt a kívülálló személyek beavatkozásának megakadályozása is. A további tagok a támadás végrehajtói voltak. A kör tagjai arra is ügyeltek, hogy a kommunikációjukat se nyomozhassák le, illetve a támadások után megnehezítsék a nyomozók az azonosításukat.

14 külföldit máig köröznek

A vádlottak és a többi gyanúsított terhére öt budapesti támadást rónak: egyet a Nyugati pályaudvaron, egy vonaton követtek el, egy másikat a Fővám téren, két akciójuk a Gazdagréti téren, egy a Bank utcában, az ötödik támadás pedig az I. kerületi Mikó utcában történt. Az atrocitásokban kilencen sérültek meg – magyarok és külföldiek egyaránt –, közülük hatan súlyos, hárman könnyű sérüléseket szenvedtek, azonban többüknél fennállt az életveszélyes sérülések okozásának lehetősége is.

A támadásokat nem csupán a januárban bíróság elé álló három személy követte el, további társaik voltak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) már a vádjavaslatában közölte, hogy további 14 személy van a látókörükben, velük szemben nemzetközi elfogatóparancs van érvényben azóta is. A BRFK ennek apropóján azt tudatta lapunkkal: őket továbbra is nemzetközi elfogatóparancs alapján keresik. Többségük német, de olasz, albán és szír állampolgár is van közöttük. A nyomozásról további részleteket azonban nem közöltek.

A gyanúsítottak között nincs magyar személy. Noha a történtek után a rendőrség látókörébe került egy magyar állampolgár is, vele szemben azonban ejtették a gyanút. Ennek ellenére hosszú ideig témát szolgáltatott a házkutatás eredménye a sajtónak.