A legjobb földeken dübörög az akkugyáros gőzhenger

A legjobb földeken dübörög az akkugyáros gőzhenger

Gugyoriban János talyigával igyekszik a földjére – amíg még van (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Gugyoriban mindenki a falu szélén lakik. Noha ez valósághű leírás, papíron az állítás mégis több sebből vérzik. Részint mert Gugyori nem falu, nem önálló, hanem egy Debrecenhez tartozó kertség. Másrészt térképen kár keresni, mert ilyet nem találni. Csak Mészáros Gergely-kertet. Ám ezt a Debrecentől délre fekvő, egy utcából és néhány dűlőútból álló egykori tanyaközpontot errefelé Gugyoriként ismerik.

Gugyori egyike azoknak a lakott területeknek, amelyek a legközelebb fekszenek a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) tervezett debreceni akkumulátorgyárához, amely innen pár száz méterre épül. Az itt élők egy része Debrecenből kiköltözött lakos, akik pénzt nem sajnálva újítottak fel vagy építettek maguknak házat, vagy éppen a bukott devizahitel után csak itt tudtak fedelet rakni a családjuk feje felé.

A 76 éves János viszont ősgugyori, aki világéletében gazdálkodásból élt. Ottjártunkkor taligájával (itt talyiga) igyekezett a gazdasági udvarába, ma is magának termeli meg a háztájit. – Azt a gyárat felépítik, ha a fejünk tetejére állunk is! Nézze meg, most is mennyi gép dolgozik! – mutat a szemközti távolba.

• Milyen mindennapi problémák vannak a Debrecenhez tartozó Gugyoriban?
• Mit mondanak a helyeik az épülő akkugyárról?
• Mit szeretnének a lapunknak nyilatkozó lakosok?
• Hogyan került érdekellentétbe Mikepércs és Debrecen fideszes polgármestere?

A teljes cikket a Magyar Hang február 3-án megjelent, 2023/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!