„Politikai szempontok is szerepet játszottak a döntésekben”

„Politikai szempontok is szerepet játszottak a döntésekben”

A hódmezővásárhelyi városháza (Forrás: hodmezovasarhely.hu)

Összesen 44 milliárd forintot osztott szét a kormány a 10 ezernél nagyobb lélekszámú települési és kerületi önkormányzatok között. Noha az egekbe szökött energiaárak – ha változó mértékben is – valamennyi helyhatóságot érintik, nem minden önkormányzat örülhet a terhek könnyítésének. Több polgármesternél és hivatalnál érdeklődtünk a támogatás fogadtatásáról, vagy éppen elmaradásáról. 

Az energia árának többletköltsége az eddigi számítások alapján a teljes önkormányzati szektorban megközelíti a 800 milliárd forintot – mondta érdeklődésünkre Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, Gödöllő polgármestere. Ennek kompenzálására tervezett be a kormány az állam költségvetésébe 144 milliárd forintot, és ebből osztott ki a hétfőn nyilvánosságra került döntéssel 44 milliárd forintot a 10 ezernél népesebb települések között.

A távhőrendszert fenntartó önkormányzatoknál az energiaköltségek jelentős hányadát teszik ki a távhőerőművek gázzal történő ellátása. Gémesi György elmondta: a gáz tőzsdei ára mára 73 euróra csökkent, ez valamelyest mérsékelni fogja a távhős rendszerek működési költségét, így az erre kalkulált korábbi 16-szoros fenntartási szorzó megfeleződött erre a fűtési szezonra. Vagyis ennyivel kevesebb lehet a korábban kalkulált összönkormányzati 800 milliárdos energiatöbblet-költség.

• Mit mond Márki-Zay Péter, miután Hódmezővásárhely egyedüli megyei jogú városként kimaradt a támogatásból?
• Miskolcnak mire elég a megítélt összeg?
• Eger elégedett-e?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!