Nemcsak a magas fűtésszámlák miatt gond a földgáz drágulása

Nemcsak a magas fűtésszámlák miatt gond a földgáz drágulása

Az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötőbe, előtérben a Július 15. vértanúinak hídja (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Amikor a földgáz drágulásáról hallunk, először a megemelkedő gázszámlák jutnak eszünkbe. Pedig ez a nyersanyag az élelmiszer-ellátásunk szempontjából is elengedhetetlen. A nitrogénalapú műtrágyák fontos hozzávalója az ammónia, amelynek gyártásához rengeteg földgázra van szükség. Márpedig, ha a földek nem kapnak elég tápanyag-utánpótlást, a jelenlegi szisztéma összeomolhat.

Bár a magyar kormány rendszeresen azt hangoztatja, hogy az orosz–ukrán háború legnagyobb vesztese a harcoló feleken túl az Európai Unió, Nyugat-Európa agráriummal foglalkozó szakemberei elsősorban a szegény, az élelmiszer-ellátással még békeidőben is küszködő országok miatt aggódnak. Jó néhány afrikai, közel-keleti és ázsiai állam élelmezése függ az orosz és ukrán gabona- és műtrágyatermeléstől, ezért félő, hogy a konfliktus továbbéleződése a fél világot éhínséggel sújtaná, a gazdagabb országoknak pedig további migrációs hullámokkal kellene megküzdeniük.

Míg a világ gazdagabb fele (ide tartozik Magyarország is), ki tudja fizetni a megemelkedett élelmiszerárakat, a szegény országok lakói erre nem képesek. Bár az jó hír, hogy sikerült megegyezniük a háborús feleknek a fekete-tengeri ukrán gabonaszállítások fenntartásáról, és Oroszország gabona- és műtrágyaexportját sem fenyegetik szankciók, a műtrágyatermelés visszaesése így is hatalmas áremelkedéseket okoz az élelmiszerpiacokon. Az európai termelés ugyanis 70 százalékkal esett vissza a magas energiaárak miatt, a műtrágya ára pedig egy év alatt megduplázódott.

• Milyen okok miatt korlátos a műtrágyahasználat Magyarországon
• 
Mi történik az ukrán gabonával?
• Miért nehezíti meg a magyar gabonatermelők életét a fekete-tengeri gabonaszállító útvonal részleges lezáródása?

A teljes cikket a Magyar Hang december 9-én megjelent, 2022/50. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!