„Az élet nem állt meg Kijevben”

„Az élet nem állt meg Kijevben”

Bedő Dávid, Gelencsér Ferenc és Tompos Márton (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Az orosz hadsereg terrorja borzalmas, de az ukrán társadalmat már nem fogják tudni megtörni. Ott maradnak és kitartanak, ami inspiráló – többek közt erre a következtetésre jutottak a Momentum politikusai, akik nemrég Ukrajnában jártak. A párt parlamenti frakciójának vezetője, Gelencsér Ferenc, illetve két helyettese, Bedő Dávid és Tompos Márton egy hetet töltött a háború sújtotta országban, többek között Kijevbe és Kárpátaljára is ellátogattak. Mi okoz feszültségeket a magyar–ukrán együttélésben? Hogyan látják hazánkat az ukrán politikusok, és miket sérelmeznek a magyar kormány viselkedése kapcsán? Milyenek a helyiek hétköznapjai a szétlőtt, rendszeresen áramkimaradásokkal küszködő városokban? Interjú a három politikussal.

Már egy ideje tart a háború. Miért pont most döntöttek úgy, hogy Kijevbe utaznak? Erősödik a DK, kellettek a lájkok?
Gelencsér Ferenc: Minden tisztelettel, de ezt ki kell kérnem magunknak. Kilenc hónapot vártunk arra, hogy a magyar kormány kimenjen Kijevbe. Minden olyan uniós tagállam, amelynek van történelme az orosz hadsereggel, küldött magas rangú kormányfői vagy államfői delegációt oda – a magyar államot leszámítva (az interjú még azelőtt készült, hogy kiderült volna, Novák Katalin köztársasági elnök Kijevbe fog látogatni – a szerk.). Elképesztően kínos a szövetségeseink felé, hogy egy ellenzéki pártnak kell ellátnia a kormány feladatát. Úgy éreztük, meg kell mutatnunk, hogy van a magyar emberekben és politikában is szolidaritás az ukránok iránt, mert egyébként ők azt érzik, hogy nincs.

– Az fel sem merült, hogy más ellenzéki párt politikusaival közösen menjenek?
Bedő Dávid
: Nem, ez eszünkbe sem jutott igazából. Nyilván van együttműködés ügyek mentén az ellenzéki pártok között, de egyértelmű, hogy jelenleg a Momentum közösségének a legfontosabb a szabadságért és igazságért küzdő kárpátaljai magyarok és Ukrajna ügye, ezért nem akartunk a többiekre várni. Ha mások is szeretnének menni, van rá lehetőségük, szívesen segítünk, megosztjuk velük a tapasztalatainkat.

– Az útjukon több ukrán politikussal is találkoztak. Milyen visszajelzéseket kaptak Magyarországgal kapcsolatban?
Tompos Márton: Azt, hogy köszönik és tudják, mennyit tett az ország az ukrán menekültekért, de…

• Miből látszik, hogy az ukránok még a magyar ellenzékre is figyelnek?
• Várható-e változás a magyar nyelvhasználatot korlátozó ukrán oktatási - és nyelvtörvényben?
• Mit tapasztaltak azokon a településeken, ahol pusztított az orosz hadsereg?
• Hisznek-e az ukránok a győzelemben?

A kérdésekre adott válaszokat és a teljes interjút elolvashatják a Magyar Hang 2022. 11. 25-én megjelent nyomtatott lapszámában vagy itt, a Magyar Hang Plusz online felületén.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!