Az elszigetelt Magyarország

Az elszigetelt Magyarország

Volodimir Zelenszkij látogatása Brüsszelben február 9-én, az ukrán elnök mögött a magyar kormányfő (Fotó: AFP via Europress/John Thys)

A politika eseményeit követve mindannyian érezzük, hogy a jelenlegi Magyarország a nemzetközi izoláció felé halad. Hogyan érinti mindez az ország népét? Milyen korábbi elszigetelt korszakaink voltak a XX. században? És vajon mit akart mondani Németh Zsolt?

Fenntartással kell kezelni azokat a feltevéseket, hogy a Nyugat hanyatlik, globális kihívói pedig erősödnek. Az Ukrajna elleni orosz agresszió – és a vele párhuzamosan zajló többi esemény – minden tekintetben ennek az ellenkezőjét jelzi – írta február közepén közzétett esszéjében Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Németh vs. Orbán?

Németh Zsolt érthető módon Orbán Viktor évértékelője előtt nyilvánult meg, azt követően ugyanis nyílt lázadás lett volna az efféle megszólalás. A kormányzat irányvonalával egyébként totálisan szembemenő szemléletű cikkben Németh arra is kitért, ügyelnünk kell, „nehogy az esetleg kialakuló blokkok valamelyikének a perifériáján maradjunk”. Mivel pedig a Nyugat a hanyatlástól messze áll, sőt kifejezetten erős, „céljainkat úgy kell meghatározni, hogy egyetlen szomszédos ország egyetlen döntéshozó szervében se maradjon kétség azt illetően, hogy a magyar térségi stratégia a közös célok érdekében történő szövetségépítést szolgálja”. Ennek pedig „része kell hogy legyen a kölcsönös kommunikáció javítása Ukrajnával”.

• Milyen fajtái vannak a politikai elszigeteltségnek?
• Miből és mikor jutott ki ezek közül hazánknak?
• Mi a helyzet most?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: elszigetelődés

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.