Az embercsempészek Szerbiában már garanciát is adnak, hogy sikeres lesz az átkelés

Az embercsempészek Szerbiában már garanciát is adnak, hogy sikeres lesz az átkelés

A Luka Celovic tér Belgrádban 2023 januárjában (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Különleges arcát mutatja ma a belgrádi buszpályaudvar melletti Luka Celovic téri park: ellentétben azzal, amit az elmúlt hét évben megszokhattunk, most egyáltalán nem látni migránsokat. Ahogy a pénzváltónál, úgy a helyi kebabos bódénál sem várakoznak többé. – Hetek óta nincsenek már itt, el sem tudom képzelni, hová tűntek, de haza biztosan nem mentek – mondja a helyi újságos, aki az elmúlt években több tízezer migránst látott már a téren. Egyesek nem csak pénzt váltani és enni jártak ide, hanem behúzódtak a közeli emeletes parkolóba is, hogy ott töltsék az éjszakát. De az embercsempészek is hemzsegtek a környéken, akik sokszor épp a migránsok közül kerültek ki.

– A probléma az, hogy az embercsempészek együttműködnek a taxisokkal – ezt már Srdjan Popovic, az Info Park nevű civil szervezet munkatársa mondja, aki a közeli, Gavrilo Princip utcai irodájukban fogad minket. Popovic szerint ma a migránsok többsége a dél-szerbiai Pirotnál lép be az országba, ahol a taxisok hatalmas pénzeket kérnek a migránsoktól, hogy elszállítsák őket a fővárosba. Egy másik népszerű átkelési ponttól, az észak-macedón határ közeli Presevóról például 600 euróért (vagyis nagyjából 230 ezer forintért) viszik el a migránsokat a magyar határhoz, Horgosra.

• Mit garantálnak a szerbiai embercsempészek és mennyiért?
• Hogy változott a migránsok útvonala?
• Miben érhetők tetten a szerbiai szigorítások?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.