Az emberkereskedelemnek Magyarországon hagyománya van

Az emberkereskedelemnek Magyarországon hagyománya van

Asszony egy magyarországi védett házban (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Magyarországon az emberkereskedelem sokkal elterjedtebb, mint azt sokan gondolják. Vannak települések, ahol a csicskáztatás, a prostitúcióra kényszerítés a mindennapok része. Bár az áldozatok többnyire a nehéz sorsú, kiszolgáltatott emberek közül kerülnek ki, sokan továbbra is őket hibáztatják azokért a szörnyűségekért, amiket át kellett élniük.

Amikor a rabszolgaságról hallunk, akkor legtöbbünknek az ókori Egyiptom vagy az Afrikából az amerikai gyarmatokra hurcolt tömegek jutnak eszünkbe. Pedig az emberek kizsákmányolása nem is annyira távoli dolog, mint azt elsőre gondolnánk. A mai Magyarországon is léteznek olyan települések, ahol még az iskolás gyerekek is tudják, kinek vannak otthon szolgái, más néven csicskái. Sebestyén Árpád krízis-szakpszichológusnak és De Coll Ágnesnek, a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem-szakértőjének az áldozatok segítése a hivatása, a Magyar Hang az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napjának apropóján kereste meg őket, amely a közelmúltban volt.

Jól jövedelmez a csicskáztatás

Fontos megjegyezni, hogy emberkereskedelmen a közhiedelemmel ellentétben nem az emberek adásvételét kell érteni, annak számos egyéb formája lehet. A legismertebb talán a prostitúcióra kényszerítés, de ilyen a kényszerdolgoztatás, más néven csicskáztatás és a bűncselekményre kényszerítés is. Ez utóbbi esetben a bűnözők kiskorúakat vesznek rá arra, hogy különböző bűncselekményeket, lopásokat, besurranó tolvajlásokat hajtsanak végre. Az emberkereskedelem egyébként az egyik legjobban jövedelmező bűncselekmény a világon. A jövedelmezőségi listán közvetlenül a drog- és a fegyverkereskedelem után következik. 

• Miért csak a bűncselekmények töredékére derül fény?
• Hány áldozata lehet az emberkereskedelemnek Magyarországon?
• Miért az áldozatokat hibáztatja a lakosság többsége? 

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/43. számában találja. Vegye meg november 2-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!