Az orosz trollok zseniális történetmesélők

Az orosz trollok zseniális történetmesélők

Jessikka Aro (Fotó: Nelli Kivinen)

Jessikka Aro hét éve mutatta be először az orosz álhírgyárak működését, nem szűnő gyűlöletkampányt zúdítottak a nyakába. A fenyegetések miatt sokáig külföldön bujkáló finn újságírót az online manipulációról és a Putyin trolljai című könyvéről is kérdeztük.

Az orosz dezinformáció több mint fenyegetés, Oroszország évek óta háború folytat más országok, független intézmények és civilek ellen – fogalmazott a Magyar Hangnak Jessikka Aro. – Titkos gerillaharcuk végtelenül tisztességtelen és aszimmetrikus, hiszen a célpontjaik legtöbbször védtelen magánszemélyek, akiket jól képzett, gátlások, erkölcsi és szakmai szabályok nélkül dolgozó, fizetett trollok támadnak – fejtette ki a finn oknyomozó újságíró, aki az internetes lejáratókampányok hatását a saját bőrén tapasztalta meg.

Miután hét éve cikksorozatban leplezte le az álhíreket készítő orosz „trollgyárak” működését, azonnal a hekkerek célpontjába került, a fenyegetések miatt pedig egy időre még hazáját is kénytelen volt elhagyni. Megpróbáltatásait és további nyomozását a Putyin trolljai című, magyarul frissen megjelent könyvében foglalta össze.

  • Történetmesélőként az orosz álhírgyártók valóban zseniálisak, néha sokkal jobbak, mint bármelyik valódi újságíró, hiszen a munkájukat nem „korlátozza” a valóság
  • A trollok működése kapcsán számos esetben valódi bűncselekményről beszélhetünk, ilyen a megfélemlítés, a fenyegetés, vagy a hitelrontás
  • Támadói alkut ajánlottak, ha felhagy a nyomozással, leállítják az ellene folytatott gyűlöletkampányukat

A teljes cikket a Magyar Hang március 26-án megjelent 2021/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!