Az oroszok már a spájzban vannak

Az oroszok már a spájzban vannak

Krekó Péter és Rácz András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nem fagyott meg Európa az Oroszországra kivetett szankciók miatt, és a fegyvereket szállító vagy a fegyverszállítást a saját területén átengedő országok sem váltak az orosz hadsereg célpontjaivá – mára szinte feledésbe is merültek ezek a narratívák, amelyekkel tele volt az orosz és a magyar sajtó is 2022-ben.

Már-már hidegháborús retorika uralkodott el Magyarországon, és mintha megint a béketábor narratíváját hallanánk visszhangozni  – mondta a Magyar Hangnak adott interjúban Krekó Péter. A Political Capital ügyvezető igazgatója szerint ebben a helyzetben elmondható, hogy Magyarországon nincs információs háború. – Információs háború akkor van, ha valaki ellenáll, de Magyarországon a kormányoldal tágra nyitotta a kapukat az orosz háborús dezinformáció előtt.

Közben számos módja lenne annak, hogy a dezinformációt háttérbe lehessen szorítani – hívta fel a figyelmet Rácz András. A kormány hivatalos bejelentést tehet a Facebooknál, és fel lehet lépni a terjesztők ellen is. – Jó példa erre Szlovákia, ahol erős az oroszbarát, NATO-ellenes véleményáramlat – ott a szlovák rendőrség gyártott a közösségi médiában olyan tartalmakat, amelyek tájékoztatták a lakosságot, hogyan ismerhetik fel az orosz dezinformációt, és ehhez képest mi a valóság. Magyarországon nem láttunk ehhez hasonló tevékenységet. Sőt, egyre inkább az a narratíva terjed, hogy Magyarország ki van téve a dezinformációnak, ami részben keletről jön, részben nyugatról. Közben Magyarországon a kormányközeli véleményformálók tényként vettek át olyan orosz narratívákat, mint például, hogy 2014-ben Ukrajnában CIA-puccs zajlott – mondta a beszélgetésben az az Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság külsős kutatója.

• Mi változott az információs hadszíntéren?
• Milyen információs hadviselést folytat Oroszország, és milyet Ukrajna?
• Megnyerte-e az információs háborút a Nyugat és Ukrajna?
• Hogy lehet fellépni a dezinformáció ellen?
• Hogy egyeztethető össze az információs hadviselés a szólásszabadsággal?

A teljes cikket a Magyar Hang február 10-én megjelent, 2023/6. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!