Az orvos mindig foglalt

Az orvos mindig foglalt

Hóbor Miklós háziorvos a hűtőbe helyezi a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatát tartalmazó ampullákat zalaegerszegi rendelőjében 2021. december 16-án (Fotó: MTI/Varga György)

Sok beteg sérelmezi, hogy napokig nem éri el a háziorvosi rendelőt. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportja nem véletlenül kért türelmet a betegektől nemrég. A Magyar Hang orvosokat és betegeket kérdezett a tapasztalatokról. 

– Személyesen vagy telefonon nem tudtam elérni a háziorvost. Jelentkezett nálam egy migrénes fejfájás, magánrendelésen javasolták, hogy kérjek tőle egy beutalót laborra. Hét nap után válaszolt, hogy nem tartja indokoltnak, semmi kifejtés. Addigra már tárgytalan volt, mert inkább kifizettem a magánban a vérvételt is, ahonnan továbbirányítottak neurológiára – meséli a harmincas éveiben járó András (nevét megváltoztattuk) arról, hogy mi a problémája budapesti háziorvosa működésével.

A páciensek tapasztalatai szerint ugyanakkor sokat számít, hogy mennyire igazodik el az orvos a digitális világban, és hogy hány asszisztenst tud felvenni maga mellé. De hiába van az orvosnak több segítsége: a kétségbeesett betegek továbbra is magával az orvossal szeretnének beszélni.

• Miért nem veszik fel a háziorvosok a telefont?
• Vajon használ a miniszter által elrendelt „visszahívási kötelezettség”?
• Kik jönnek el az orvosok tapasztalatai szerint az oltási napokra?
• Milyen pluszfeladatokat jelentenek a koronavírusos páciensek?
• Mitől boldogulnának jobban a terheléssel a rendelők?

A teljes cikket a Magyar Hang január 14-én megjelent 2022/3. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!