Becsődölt „családpolitika”

Becsődölt „családpolitika”

Fotó: Pixabay

E cikk megjelenése után, január 27-én teszi közzé gyorsjelentését a tavalyi születésszámokról a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adat ítélet is lesz, mégpedig arról, hogy sok éve hangoztatott lesújtó kritikánk az Orbán-kormányzat családpolitikájáról érvényes-e, avagy sem. Amennyiben 6600-nál kevesebb gyermek született decemberben, akkor igazunk lett, ez az egész családpolitika nem ér semmit. Ha 87 300-nál kisebbnek bizonyul a tavalyi születésszám, akkor bizony megindultunk a lejtőn, mégpedig nagy sebességgel, ugyanis a 2023. évi születésszámot jó esetben 86 000-re várhatjuk, ami a 2021. évinél 7000-rel kevesebb.

Amennyiben 7000-nél több kisbaba született decemberben, kalapot emelek a családpolitikáért felelős vezetők, Novák Katalin meg utódja, Hornung Ágnes előtt. Hogy milyen kockázatot vállalok ezzel az ígéretemmel? Orbán Viktornak a Holdról is látható tavalyi kétharmados győzelme után zuhanásba fordult a születésszám, ami azt mutatja, hogy a kampányban osztogatott százmilliárdok ellenére nemhogy nőtt, hanem egyenesen csökkent a gyermekvállalási hajlandóság. Most következnek azok a hónapok, amelyek az újabb fideszes kétharmadnak a fiatalokra, szülőképes korúakra gyakorolt hatását fogják mutatni. Magyarán: mekkora gyermekvállalási kedvet gerjesztett a tavaly áprilisi eredmény?

• Szó nincs róla, hogy a házasságon alapuló család a reneszánszát élné.
• Mi az igazság a születésszámok alakulásával?
• Megkezdődött az igazi demográfiai katasztrófa.

A teljes cikket a
Magyar Hang január 20-án megjelent, 2023/3. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!