Belügyi támogatással segíti a gyermeknemzést egy magyar szerzetesrend

Belügyi támogatással segíti a gyermeknemzést egy magyar szerzetesrend

Pintér Sándor belügyminiszter köszöntőt mond az első magyar-bajor testvértelepülési konferencián az esztergomi Szent Adalbert Központban 2024. május 10-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Hallottak már olyanról, hogy egy szerzetesrend kormányzati támogatással segítsen a gyermeknemzésben? Szürreális ötletnek tűnik, mégis ez a valóság. Minderről azután értesültünk, hogy lapunk különös tételt talált a Belügyminisztérium kifizetési listáján, amelyet – más tárcákéhoz hasonlóan – a kif.gov.hu oldalon tettek közzé.

A közoktatásért, egészségügyért és szociális ügyekért is felelős minisztériumtól nem szokatlan, hogy a legváltozatosabb feladatkörű alapítványokat, intézményeket támogat akár több száz millió forinttal. A Betegápoló Irgalmasrendnek idén küldött 70 millió forintos forrás azonban így is kirívónak hat: az egyházi szervezet természetes úton történő fogantatást elősegítő szakemberek képzésére kapott pénzt, melyet idén májusban el is utaltak nekik. Hogy egy szerzetesrend milyen segítséget nyújt a természetes fogantatás elősegítésében, azt nem akartuk a fantáziára bízni. Inkább magától a támogatott féltől kérdeztük meg: mit takar a program, hány résztvevőt mennyi idő alatt készítenek fel, és amennyiben a projekt a szexuális felvilágosítást jelenti virágnyelven, ahhoz miért van szükség „szakemberek” képzésére, amikor profi védőnőket, orvosokat, pszichológusokat is megbízhatnának.

• Mire is használja az Irgalmasrend az állami forrásokat?
• Mit takar az Elmetágító tanfolyam?
• Milyen furcsaságokkal szembesültünk, amikor a rendőrség-közeli alapítványok után kutattunk?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 25-ig kapható 2024/29. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!