Birodalmi kilépegető: szakításig viheti-e a miniszterelnök az EU elleni hergelést?

Birodalmi kilépegető: szakításig viheti-e a miniszterelnök az EU elleni hergelést?

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A politikai aknamunka megtette hatását: a Medián decemberi kutatása szerint a kormánypárti szavazók körében már csak 64 százalékos Magyarország uniós tagságának támogatottsága. Ez az érték 2022 májusában még 83 százalék volt. A politikai vezetés és a propaganda folyamatosan Brüsszel ellen hergel. Kérdés, ez csak a folyamatos ellenségkeresés része, avagy hosszabb távon a közösség elhagyása is felmerülhet?

Kikerültek az utcákra azok a plakátok, amelyek szerint a magyarok 97 százaléka nemet mond az uniós szankciókra. Valójában persze csak a nemzeti konzultációt állítólag kitöltő 1,4 millió ember szerint rosszak a szankciók, de akárhogy is vesszük, ennek a tömegnek a jelentőségét hiba lenne lebecsülni. A nemzeti konzultáció eredményéből önmagában még nem következik semmi, a hatalmi gépezet azonban ismét meg tudta mozgatni legelkötelezettebb táborát, és megnyugodhatott, hogy a politikai B középhez még mindig hatalmas tömeg tartozik.

Összeállításunkban Bod Péter Ákos volt jegybankelnököt, Lattmann Tamás nemzetközi jogászt, Ungváry Krisztián történészt és Rajnai Gergely politikai elemzőt kérdeztük arról, hogy vajon mit tervez Orbán Viktor és kiléptetheti-e az országot az Európai Unióból.

A teljes cikket a Magyar Hang január 27-én megjelent, 2023/4. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!