Bowie-tól Zappáig – egy emlékezetes zenei év pillanatai

Bowie-tól Zappáig – egy emlékezetes zenei év pillanatai

Frank Zappa (Fotó: Wikipédia)

Ezerkilencszáz-hetvennégy igencsak emlékezetes esztendő volt a nemzetközi zenei piacon. Ötven évvel ezelőtt játszotta első koncertjét a Ramones, az ABBA pedig az eurovíziós győzelemmel és a Waterloo fülbemászó dallamával robbant be a köztudatba. De ugyanebben az évben adta ki első albumát a Kiss és a Rush is.

Ziggy Stardust azonban eddigre már a múlté lett. David Bowie miután feloszlatta a Spiders from Mars zenekarát, válaszúthoz érkezett. A bizonytalanság és a kiábrándultság közepette alkotta meg Halloween Jack személyiségét, akinek köszönhetően megszületett a komor Diamond Dogs album, a Rebel Rebel című számmal, amely a glam rock korszakának utolsó pillanatára és a közelgő punk-rock mozgalomra egyaránt utalt. A funk- és soulelemek pedig ízelítőt nyújtottak abból, hogy az énekes merre tartott a következő, 1975-ös albumával, a Young Americansszel.

A Nobel-díjas Bob Dylan első listavezető albuma, a Planet Waves, amelyen az ikonikus Forever Young is megtalálható, ebben az évben látott napvilágot. Az énekes-dalszerző nyolc év után először állt újra össze a The Banddel: négy órán át játszottak együtt dalokat a Band-tag Robbie Robertson otthonában. A Forever Young ma már meghatározó verzióját ezen a dzsemborin rögzítették mindössze egy alkalommal.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: zene