Dunaújvárosban hiánycikk az ember és az érc is

Dunaújvárosban hiánycikk az ember és az érc is

A dunaújvárosi Római körút előtti bástyafalon várostörténeti graffitimontázs (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

A dunaújvárosi Vasmű tér rozsdásodó buszmegállójára egy rózsaszín szárnyú angyal szállt. És ha már odarepült, rá is celluxozták a pavilonra, hogy ott hirdesse a Dunaferr dolgozóinak az angyalmágiákat, a szerencse bevonzását és a tojással történő átoklevételt a tündérvarázslatok helyi szentélyében. A vasipari munkásokat, mondjuk, per pillanat nem az ezotéria foglalkoztatja, bár ki tudja: lehet, hogy hamarosan csak abban bízhatnak, olyan kedvezőtlenül állnak a csillagok az egykori Sztálinváros felett.

– Ki vannak akadva a dolgozók, féltik a munkahelyüket, voltak ugye olyan hírek, hogy bezár a vasmű – mondja a délutáni műszakváltásnál szinte már nem is sétáló, hanem hazatámolygó József. Állítja: ha lakat kerülne a gyárra, akkor neki is a munkaügyi központba vezetne az első útja. József félelmét egyébként több minden is táplálja, s ezen vélhetően a Dunaferr mintegy négyezer-ötszáz dolgozója is osztozik valamilyen mértékben.

• Mi kelt aggodalmat a dolgozókban?
• Mit szeretne elérni a polgármester?
• Hogyan hat a gyárra a háború?

A teljes cikket a Magyar Hang november 4-én megjelent, 2022/45. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!