Akkumulátor-gyárról megy a vita Csehországban is

Akkumulátor-gyárról megy a vita Csehországban is

Egy autó lithium-ion akkumulátor egy temesvári design kiállításon (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

A Debrecenbe tervezett akkumulátor-gyárhoz hasonlóan Csehországban is komoly hullámokat vet egy ilyen beruházás ügye. Igaz, ott a kormány a helyi polgármesterrel is szemben áll, aki csak igen komoly feltételek megvalósulása mellett járulna hozzá a gyár felépítéséhez. A beruházást egyelőre halasztják, a cég szerint nem sürgeti őket az idő, és azt is mondják, hogy az esetlegesen szóba jöhető más helyszínek között van Lengyelország és Magyarország is. Ez azért is pikáns, hiszen nálunk az idei év egyik legforróbb közéleti témája az akkumulátorgyárak kérdése.

A Volkswagen leányvállalataként működő Škoda a csehországi Dobranyba tervez akkumulátorgyárat, ám a beruházásról szóló döntést elhalasztották – és ebben a német Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a kisváros polgármesterének is volt szerepe: Martin Sobotka ugyanis erősen szkeptikus az akkumulátorgyár terve kapcsán. 

A vita részben hasonlít a debreceni akkumulátorgyár körül kialakulthoz, ám míg itthon a kormány és a civilek, illetve az ellenzék áll egymással szemben, Csehországban a kabinet és a helyi polgármester. A cseh kormány szerint ugyanis a beruházás kulcsszerepet játszhat abban, hogy Csehország, a Škoda hazája, bekapcsolódjon az elektromos autók gyártásába. A polgármester ugyanakkor a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta: érti ezt az álláspontot, de szkeptikus. Martin Sobotka elmondása szerint nem ellenzi teljes egészében a tervet, de egy környezetkímélő, mértékletes beruházást támogatna, és ennek érdekében komoly feltételeket is támaszt.

• Milyen feltételeket támaszt a város polgármestere?
• Mi az elvárása a helyi és a kölcsönzött munkaerő kapcsán?
• Hogyan védekezik a kisváros már jó előre?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!