Csapvíz alumíniumdobozban – jó üzlet?

Csapvíz alumíniumdobozban – jó üzlet?

Szűrt csapvíz dobozolva (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az elmúlt évtizedekben sokan álltak át szinte teljes mértékben a palackozott ásványvíz fogyasztására, amelyet rendszerint PET-palackban forgalmaznak, így jelentős mértékben hozzájárul a természet műanyag-szennyezéséhez, miközben egészségi előnyei nem egyértelműek. A palackozott ásványvizek mellett az utóbbi években feltűntek a palackozott csapvizek is, amelyek létjogosultsága még kevésbé indokolható. A Hell cég most piacra dobta első alumíniumdobozos tisztított csapvizeit, amelyek újabb csavart hozhatnak a vízdilemmába.

A MÁV–Volán-csoport a legnagyobb kánikula idején bejelentette, hogy palackozott vizet oszt az utasoknak a pályaudvarokon. A MÁV tájékoztatása szerint a vízosztáshoz csatlakozott a Floewater márka is, amely több mint százezer alumíniumdobozos „kristálytiszta szűrt vizet” ajánlott fel. Sokan felkapták a hírre fejüket, mégpedig több okból is: alumíniumdobozos sima víz? Az utóbbi hónapokban szerte az országban intenzív óriásplakát-kampány zajlik, amelyen Eva Mendes kubai származású amerikai színésznő mosolyog, kezében a floewateres dobozt tartva, amely a Hell Energy Hungary Kft. új terméke. Már ekkor furcsának tűnhetett sokaknak, hogy miért csomagolják az ásványvíznek kinéző vizet dobozba, de az csak a cég MÁV-val kötött megállapodása után vált egyértelművé a legtöbb ember számára, hogy itt nem ásványvízről van szó, hanem tisztított vezetékes vízről (erről a plakátok szerényen „hallgatnak”).

Bár a Floewater most robban be a köztudatba, egyáltalán nem új termékről van szó. Már 2021 nyarán bemutatták a márkát, akkor még más logóval, más marketingkontextusban, és más fogyasztói szegmenst célozva. Az akkori Floewater kinézetében prémiumtermék volt, és főként a vendéglátóipart célozták vele. Annak idején a Floewater víztisztító berendezést a vezetékes vízhálózatra tudták kötni a megrendelők, és így szűrt vizet árulhattak a vendégeknek (a felszolgáláshoz elegáns üvegeket is biztosított a cég).

• Szükség van-e egyáltalán Magyarországon a csapvíz tisztítására?
• Mennyi ásványvizet és csapvizet iszunk itthon?
• Miért jó üzlet az ásványvíz-piac?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 15-ig kapható 2024/32. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!