A pusztítás logikája

A pusztítás logikája

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Demeter Szilárd négy év alatt először tapintott a lényegre, szavait mégis elnyelte a harci zaj. Bár könnyen lehet, hogy a pozícióhalmozó kultúrkorifeus véleménye már akkor sem érdekelne senkit, ha szárnyalna a gazdaság, és Putyin nem épp a szomszédunkban igyekezne elpusztítani egy szuverén államot. Akárhogy is, Demeter szerint rossz idők jönnek a magyar kultúrára, elapadnak a már idén is csak alig csordogáló állami források, nagy a baj.

A(z egyebek mellett a) Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója 2018-as kinevezését követően a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb emberévé nőtt, és ehhez mérten igyekezett a saját képére formálni az irodalmi és a könnyűzenei életet. Sikerének fokmérője a jelenlegi válság: most derül ki, hogy a lojalitásért cserébe kapott milliárdok jól hasznosultak-e. Mivel a siker relatív, az egyszerűség kedvéért induljunk ki Demeter saját kívánságaiból és ígéreteiből, és azokat vetítsük a november végén, egy zenei konferencián tett pesszimista jóslatára. Ebben a kontextusban az eredményességet az mutatja meg, hogy milyen állapotban kerül ki a magyar kultúra a válságból. Ha kikerül onnan egyáltalán.

• A kulturális életet is fel lehetett volna készíteni egy válságra.
• A kultúra felett már akkor kimondták az ítéletet, amikor a válságnak nyoma sem volt.
• Demeter taposta ki az utat az MCC bekebelező munkája előtt.

A teljes cikket a Magyar Hang december 9-én megjelent, 2022/50. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!