Donáth Anna ismét megpróbálja

Donáth Anna ismét megpróbálja

Donáth Anna a Momentum Mozgalom küldöttgyűlésén 2024. január 28-án (Fotó: Donáth Anna Facebook-oldala)

Kockáztat, aki ma a Momentum vezetésére adja a fejét. Mostanában nem annyira hálás elnöki vagy elnökségi tagságot vállalni, hiszen a párt közvélemény-kutatási számai szerint a szervezet társadalmi támogatottsága nem sokkal haladja meg az ötszázalékos parlamenti küszöböt. De nemcsak ezért nem volt ellenfele Donáth Annának a mostani tisztújításon, hanem azért is, mert elődje idő előtti lemondása miatt az ő és a most megválasztott elnökség mandátuma csak június végéig szól, vagyis azok, akik más irányt látnának kívánatosnak a párt számára, az európai parlamenti és önkormányzati választások eredményeinek ismeretében nemsokára előbújhatnak, és át-/visszavehetik majd a párt vezetését. Talán még örülnek is, hogy nem nekik kell azzal a nehéz helyzettel szembesülniük, amiben a Momentum jelenleg található. A mostani számok alapján a párt nem tudná megtartani mindkét európai parlamenti képviselőjét, Donáthnak a megválasztását követő napon az ATV Egyenes beszéd című műsorában nem is volt könnyű megmagyaráznia a kedvezőtlen kutatási adatokat. Kibökte élő adásban, hogy „nekem, pártelnökként nem a feladatom a számok elemzése”… hát, ha ezt terelésnek szánta, talán rendben van, ha komolyan is gondolta, nem sok jóra számíthat sem ő, sem a pártja. A Fidesz-kormány szemérmetlenül sportot űz a közpénzből támogatott közvélemény-kutatásokból, rengeteg számot használ a hatalma megtartása érdekében, eddig sikerrel.

Gelencsér Ferenc elnöki periódusa (2022 második fele–2023 vége) válságba sodorta a Momentumot. Vidéken egyetlen polgármestere sem maradt a pártnak (igaz, korábban sem dúskáltak települési vezetőkben), Budapesten is csak a terézvárosi polgármester árválkodik (ha jóindulatúak vagyunk, a momentumosokhoz sorolhatjuk Pikó András józsefvárosi polgármestert, ugyanakkor ő csak a párt fővárosi közgyűlési frakciójába lépett be, magába a Momentumba nem). Gelencsér állítólag jól menedzselte a párt belső életét, ám kifelé ebből semmit sem lehetett látni, a félreérthető, kínos kommunikációs bakijai annál inkább feltűnőek voltak, és bizony a kordonbontások sem növelték a párt elfogadottságát. Nem véletlen, hogy Donáth az új elnökségben Cseh Katalinon kívül a régi elnökség egyetlen egy tagjával sem kívánt együtt dolgozni, ami sejteni engedi, milyen lesújtó véleménye van a párt korábbi vezetéséről. Ám tévedés lenne minden bajt Gelencsér nyakába varrni.

• Alig van mozgástere a Momentum-elnöknek?
• Az alapszabály reformja lenne a legfontosabb feladat?
• Mit szalasztott el Donáth Anna az újraválasztásakor?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap február 8-ig kapható 2024/5. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!