Láthatatlan frontokon is zajlik a háború Ukrajnában

Láthatatlan frontokon is zajlik a háború Ukrajnában

Német drónellenes rádiózavaró „puska” (Fotó: Bundeswehr)

Bár az izraeli–palesztin háború az utóbbi hetekben jobban lefoglalja a világ figyelmét, az ukrán honvédő háború is zajlik az oroszok ellen, bár a frontvonalakon patthelyzet kezd eluralkodni. Ennek oka részben az, hogy mára mindkét fél sikereket ért el a másik drónjainak semlegesítésében: a legmodernebb mesterséges intelligenciát és a legfapadosabb rádióadókat ötvöző improvizált zavaróberendezések elvágják a kommunikációt a robotrepülő és az őt irányító műholdak között, ami miatt hasznavehetetlenné válik, majd lezuhan. De ugyanilyen intenzíven folyik a zavarás zavarása is, mintha csak felváltva játszanák a macskát és az egeret.

A német Quantum Systems cég szállítja az ukrán hadsereg talán leghatékonyabb fegyvereit (a találatok precizitását tekintve mindenképpen): ezek a drónok, amelyek a műholdas navigáció segítségével félautonóm módon felkutatják a számukra kijelölt célpontot, majd a rakétáikkal megsemmisítik, és visszatérnek az ukrán bázisokra. De az utóbbi hetekben egyre kevésbé térnek vissza, mert rejtélyes módon egyszerűen a földnek csapódnak valahol a senki földjén, miközben látszólag semmilyen támadás nem érte őket. Az ukrán védelmi minisztérium már hivatalosan is reklamált a Quantum Systemsnél, garanciális javítást követelve.

Csakhamar kiderült a sorozatos meghibásodások oka: az oroszoknak sikerült beférkőzniük a drón és a navigációs műhold közötti kommunikációba. Ezzel gyakorlatilag elvakítják a robotrepülőt, ami hirtelen azt sem tudja, hol van, merre kéne mennie, illetve milyen magasan repül – aminek a megsemmisülés az egyenes következménye. A Quantum Systems szükségmegoldásként azzal állt elő, hogy telepített a drónokra egy másodlagos robotpilótát, amely a saját mesterséges intelligenciáját használva akkor is biztonságosan le tud szállni, ha megszakad az irányító műholddal a kapcsolat, illetve beépítették a manuális irányíthatóság lehetőségét is, amivel egy Xbox-kontrollert használva (igen, egy videojátékos kütyü segítségével) a katonák megpróbálhatnak kézzel leszállni a drónnal.

• Hogy zajlik a rádiófrekvenciás háború?
• Hogyan használják az eszközök tesztjére is a háborút a nagyhatalmnak?
• Milyen veszélye van a civilekre ennek a hadviselésnek?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap 2023/48. számában találja. Vegye meg december 7-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!