Egyre égetőbb a gyógyszerhiány Európában

Egyre égetőbb a gyógyszerhiány Európában

A budapesti Róna Patika 2019. szeptember 4-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Bajban az európai gyógyszerpiac. Egyre égetőbb gyógyszerhiányról számol be az észt Postimees. Alapgyógyszerek, így több antibiotikum sincsenek már egy ideje raktáron. Miközben ugyanis a gyógyszerek iránti kereslet növekszik, a gyártók az energia és a csomagolóanyagok hiánya, valamint az ellátási láncban mutatkozó nehézségek miatt a termelési kapacitások csökkenésével küzdenek. Tegyük mindehhez gyorsan hozzá, hogy nemcsak Észtországban, hanem egész Európában. 

A megszokottnál kevesebb antibakteriális hatású amoxicillin érkezett az elmúlt hónapokban Európába, de a különböző országokból származó adatok szerint a cefalosporinok és más, széles körben használt antibiotikumok is hiánycikkek. Ez szinte mindenütt gondokat okozott hiszen például amoxicilinnel kezelhetők többek között a légúti, az emésztőrendszeri, vagy éppen a bőrfertőzések, az idegrendszeri, valamint a csont- és ízületi gyulladások is. Ezért aztán az észt hatóságok például már az Európai Unióban forgalmazott, Észtországban azonban nem bejegyzett hasonló hatóanyagú gyógyszerek behozatalát is engedélyezték, és eltekintettek a nemzeti nyelven kötelező használati utasítástól is. E fontos hatóanyagból az európai ellátás az előrejelzések szerint csupán március után rendeződik, addig a betegeknek türelemmel kell lenniük.

Ez azonban messze nem az egyetlen gyógyszer-alapanyag, amelyből hiány van. Az említett Észtországban például a tavalyi évben 295 gyógyszerből volt rövidebb-hosszabb fennakadás az ellátásban. Az év végén például egyes szívgyógyszerekből vagy a gyermekeknek ajánlott lázcsökkentő készítményekből is hiány volt. A legnagyobb problémát az okozza, hogy jó néhány gyógyszerből helyettesítő sincs a raktárakban.

• A pandémia a fő bűnös?
• Nőttek a gyógyszergyárak költségei, de spórolni nehéz.
• Miért írtak már tavaly októberben az európai gyógyszeripar válságáról?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!