„Élet és halál kerül elő”

„Élet és halál kerül elő”

Szíriában segített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

Több millió ember élete hullott darabjaira a február 6-ai török– szír földrengés miatt. Hogyan lehet lelki segítséget nyújtani egy ekkora tragédia után közvetlenül azoknak, akik elveszítették szeretteiket és otthonukat? És hogyan küzdenek meg a látottakkal a mentőcsapatok tagjai? Elméleti és gyakorlati szempontból kérdeztünk erről szakértőket. 

A katasztrófa utáni közvetlen pszichológiai segítségnyújtás lépéseiről Sebestyén Árpád, a Magyar Pszichológiai Társaság katasztrófapszichológiai szekciójának társelnöke nyilatkozott a Magyar Hangnak. Elmondta: ilyen helyzetben is az első számú feladat a túlélők számára a biztonság megteremtése, kihozni őket a veszélyzónából. Utána következik a fizikai szükségletek ellátása, mint például takaró vagy élelem és víz biztosítása, és csak ezután következhet a pszichológiai támogatás megkezdése. – A pszichológiai elsősegélyt hasonlóan kell elképzelni, mint az orvosit. Ami az orvosinál a vérzéscsillapítást jelenti, az itt a feszültségcsökkentés – mondta a szakember. A pszichológiai elsősegély első lépése hagyni, hogy a túlélő ventilálhassa az érzelmeit, ami azt jelenti, hogy engedni kell, hogy kiadhassa magából a veszteséggel kapcsolatos aktuális minden keserűségét, kilátástalanságát vagy a bűntudatot, hogy ő túlélte a katasztrófát, míg a családtagjai nem. Ilyenkor ezt bármifajta megjegyzés, minősítés vagy tanács közbeszúrása nélkül kell végighallgatnia a pszichológusnak, aktív, megértő figyelemmel kell jelen lenni.

• Milyen módokon csökkenthető még a túlélők feszültsége?
• Hogyan látja az átélteket a Szíriában segítséget nyújtó Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa?
• Mi segít a mentőalakulatoknak feldolgozni a munkájuk során látott emberi tragédiákat?

A teljes cikket a Magyar Hang február 17-én megjelent, 2023/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!