Egyre nehezebb felmérni, mennyien lehetnek itthon szerhasználók

Egyre nehezebb felmérni, mennyien lehetnek itthon szerhasználók

Paksi Borbála és Demetrovics Zsolt

Csak korlátozottan állnak rendelkezésre adatok arról, hogyan alakult 2013 és 2020 között Magyarországon a drogfogyasztás elterjedtsége, a szaktárca kutatástámogatásának visszaszorulása miatt nem tudtuk nyomon követni a stratégiai időszakban történt változásokat – erről is beszélt lapunknak adott interjújában Paksi Borbála. Az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének kutatójával, a közelmúltban megjelent Addiktológiai problémák Magyarországon című kötet kapcsán beszélgettünk, melynek egyik szerkesztője volt.

Mint mondta, a 2019-es adataik szerint a 18–64 év közötti felnőtt lakosság 7,9 százaléka próbált már ki élete során valamilyen tiltott drogot. Ez leggyakrabban marihuána vagy hasis, ezt követi az ecstasy, a szintetikus kannabinoidok, az amfetamin, a kokain, majd a dizájnerstimulánsok. A tiltott drogokkal való találkozás – a mai felnőtt népességben – átlagosan 19 éves korban történt, de van, aki már 12 éves korban kipróbált valamilyen drogot, 26 éves kor után pedig már nem jellemző a próbálkozás.

• Miként értékeli, hogy a kormány 2013-as nemzeti drogellenes stratégiája azt a célt tűzte ki, hogy hazánk 2020-ra drogmentes legyen?
• Hogyan alakulnak a számok?
• Kik lesznek nagyobb eséllyel függők?
• A vallásosság védőfaktor lenne?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!