Ellenőrizetlen „örök vegyi anyag” a budapesti ivóvízben

Ellenőrizetlen „örök vegyi anyag” a budapesti ivóvízben

Mûanyag hordók a Budapesti Vegyimûvek Zrt. Illatos úti telephelyén 2015. június 1-jén. Egy hónap alatt elszállították a közvetlen környezeti veszélyt jelentő 1005 hordót, vagyis mintegy 110 tonna hulladékot, ezzel lezárult a területrendezés első fázisa (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Az „örök vegyi anyagok” népes családjába tartozó, ám eddig észre sem vett TFA (trifluorecetsav) vegyszer jelenlétét vizsgálta az európai ivóvizekben a Pesticide Action Network (PAN Europe) és a Magyar Természetvédők Szövetsége. Ehhez 55 ivóvízmintát (csapvizet és ásványvizet) elemeztek 11 uniós tagállamból, köztük Magyarországról – az eredményt riasztónak találták a szakértők. A TFA az erős szén-fluor kötést tartalmazó, ezért nagyon nehezen lebomló perfluor és polifluor-alkil anyagok (angol rövidítéssel PFAS), más néven az „örök vegyi anyagok” közé tartozik. E mesterségesen előállított vegyületeket számos kutatás súlyos egészségkárosító hatásokkal hozza összefüggésbe, beleértve a meddőséget, a magas vérnyomást és egyes rákos megbetegedéseket is. Több mint 4700 vegyi anyagot sorolnak ebbe a körbe, ezeknek „köszönhetően” lesz például vízhatlan az esőkabát, könnyálló a smink, vagy nem ragad a serpenyő (a legismertebb PFAS-vegyület a teflon). 

– Nemrég derült ki számunkra is, hogy számos növényvédő szer – noha sokan nem tartották PFAS-vegyületnek – a gyakorlatban mégis annak tekinthető – mondta Simon Gergely, a PAN Europe vegyianyag-szakértője. Mint Fidrich Róberttől, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetőjétől megtudtuk, sokan eddig ártalmatlannak tartották a trifluorecetsavat a többihez képest, mert az egyik legrövidebb szénláncú „örök vegyi anyag”. Ezért eddig az EU sem hozott olyan szigorú előírásokat, amelyek megóvnának minket a lehetséges TFA-szennyezéstől. Az elmúlt 10 évben azonban jelentősen megnőtt az örök vegyi anyagokat tartalmazó növényvédők felhasználása, így a bomlástermékek mennyisége is.

• Vajon az ásványvízekben is megtalálható a vegyület?
• Ha igen, van-e egészségügyi kockázata, és az mekkora?
• Honnan kerülnek ezek a vegyületek a vízkészletbe?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 25-ig kapható 2024/29. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!