A megfáradt elit

A megfáradt elit

Türingia zászlaját helyezik ki az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt sajtótájékoztatója előtt Berlinben 2024. szeptember 1-jén, a kelet-németországi Türingiában és Szászországban tartott tartományi parlamenti választások másnapján (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Történelmi jelentőségű esemény, politikai földrengés, szélsőjobboldali áttörés. Nem fukarkodik az erőteljes jelzőkkel az európai sajtó, amikor a vasárnapi német tartományi választásokat értékeli. Nem alap nélkül, hiszen a náci rezsim bukása óta először fordult elő, hogy a politikai centrumtól jobbra álló erő az első helyen végezzen egy tartományi megméretésen, ahogy azt most az Alternatíva Németországnak (AfD) tette Türingiában. Itt a párt a szavazatok közel egyharmadát (32,8 százalék) szerezte meg, Szászországban pedig alig maradt le az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) mögött. A két keleti tartományban tartott szavazás további érdekessége, hogy a szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár vezette koalíció pártjai leszerepeltek, miközben a Balpártból kilépett Sahra Wagenknecht új formációja (BSW) tíz százalék feletti eredménnyel helyezte fel magát a német politika térképére.

Nem lekicsinyelve a történtek jelentőségét, óvatosságra intenék az értékelésnél, kerülve az apokaliptikus történelmi párhuzamokat. A bevándorlásellenes, radikális AfD-t szokás szélsőjobboldali, akár posztfasiszta pártként is emlegetni, de a nácikkal való párhuzam minden szerencsétlen, a türingiai listavezetőjüktől is tapasztalt felháborító gesztusok dacára erős túlzás. A bevándorlást szintén ellenző, gyökereivel az egykori NDK állampártjához kapcsolódó, a NATO-ellenesség hagyományát is tovább vivő BSW-t pedig szélsőbaloldalinak szokták nevezni. A stigmatizálás mellett/helyett itt is hasznosabb lenne megérteni az újbaloldali erőket mozgató társadalmi folyamatokat, a kapitalista világrend válságjelenségeire adott válaszkísérleteket.

Erről is olvashat a cikkben:
• Nem a populizmust kellene átkozni.
• Az elégedetlenség enyhítésére nem elég már a megbélyegzés.
• Van, amiben Orbán Viktor nagyon is hasonlít az eltakarítani kívánt európai elithez.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap szeptember 12-ig kapható 2024/36. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!