Ellentétek a Fideszben

Ellentétek a Fideszben

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2021. szeptember 4-én. Balra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Nem díjazza a közvélemény a pártokon belüli villongásokat – sem itthon, sem másutt. A média persze örömmel szokta fogadni az ezzel kapcsolatos híreket, hiszen izgalmasabbá teszik a politikai élet bemutatását, de a tapasztalat szerint a belviszályokkal küszködő pártok népszerűsége csökken. A német AfD-t évek óta sújtják a belső hatalmi harcok, amelyek rendre nyilvánosságra is kerülnek. A büntetés nem is marad el: a hamarosan sorra kerülő németországi választásokon jó eséllyel rosszabb eredményt fognak elérni a négy évvel ezelőttihez képest. Magyarországon a Torgyán József vezette kisgazdapártot annyira felemésztették a belső ellentétek és a botrányok, hogy a párt 2002-ben simán kihullott a parlamentből.

A Fidesz ma kívülről, első ránézésre nagyon is masszívnak, belső ellentétektől mentesen, meglehetősen olajozottan és fegyelmezetten működő szervezetnek tűnik immár hosszú évek óta. A helyzet azonban kissé csalóka: minél nagyobb egy pártszervezet, minél több pozíció, pénz kötődik hozzá közvetlenül és közvetve, a belső rivalizálás annál inkább elkerülhetetlen a különböző csoportok és személyek között. Nincs ez másképpen a Fideszben sem, bár az igaz, hogy a belső konfliktusokból, nézeteltérésekből a pártvezetés – különösen Orbán Viktor pártelnök, Kubatov Gábor pártigazgató és Kövér László választmányi elnök – igyekszik minél többet elrejteni a nyilvánosság szeme elől.

Erről is olvashat az elemzésben:
• Levonták a tanulságot: a párton belüli demokrácia veszélyes
• Minél több szereplő van a NER érdekkörében, annál több embernek lehet jól fizető állást biztosítani 
• Orbán Viktor nem véletlenül nem nevelt ki utódot

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 10-én megjelent, 2021/37. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!