Bajban az agglomerációs települések: építkezési hullám indulhat a tanyákra vonatkozó szabályok enyhítése miatt

Bajban az agglomerációs települések: építkezési hullám indulhat a tanyákra vonatkozó szabályok enyhítése miatt

A szentendrei Kőhegy és Tófenék (Fotó: Bellai László/Szentendre.hu)

Jelentősen megnövelheti a mezőgazdasági területek beépíthetőségét az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet módosítása – vette észre a szentendrei polgármester. A jogszabály ugyanis jelentősen átalakítja a tanyákkal kapcsolatos előírásokat.

Fülöp Zsolt polgármester Facebook-bejegyzésében a következőket írja: „Beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló, március 30-án hatályba lépett kormányrendelet átszabja, és jelentősen enyhíti a tanyákra vonatkozó építési szabályokat. Szentendre esetében ez azzal a katasztrofális következményekkel jár, hogy eltűnhet az eddig sikerrel megőrzött zöld pufferzóna. Az újabb ingatlanboom hatására a házak a Pilisi Parkerdőig érnének.”

És valóban, korábban mindössze annyi szerepelt a jogszabályban, hogy tanya vagy tanyás telek kizárólag a területrendezési szabályozás szerinti tanyás területek térségi övezetben jelölhető ki, és a legfeljebb 6000 négyzetméteres  telek területének maximum 30 százaléka építhető be. Lakóépület pedig csak a helyi építési szabályzat szerint létesíthető. Az ilyen minősítésű területek Pest megyének csak a dél-keleti sarkában találhatók.

• Hol lazítottak a mezőgazdasági területeken felhúzható épületekre vonatkozó szabályokon?
• A módosítás után egy tízezer négyzetméteres birtokon mekkora lakóépület húzható fel?
• Miért okozhat ez komoly gondot az agglomerációk számára?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!