Erőre kapott az ukrán hadsereg

Erőre kapott az ukrán hadsereg

A 72. ukrán gépesített dandár egyik katonája célra tart gyakorlatozás közben a kelet-ukrajnai donyecki régióban húzódó front közelében 2024. március 18-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Olga Kovalova)

Fotó: Olga Kovalova

Alighogy a Joe Biden vezette amerikai kormány engedélyt adott Ukrajnának, hogy orosz területek ellen is használhatja az amerikai fegyvereket, Kijev azonnal csapást mért egy, az orosz határ közelében található katonai létesítményre. Emellett az ukrán erők több belgorodi rakétaindító állomást is megsemmisítettek, amihez HIMARS nagy hatótávolságú tüzérségi rakétarendszert használtak. Ukrajna – a háború kitörése óta első ízben – nyilvánosan is elismerte, hogy amerikai fegyverekkel lőtt Oroszország területére. Az amerikai vezetés korábban nem engedélyezte az ukrán csapatoknak a fegyverek orosz területek elleni bevetését, mivel attól tartott, hogy az eszkalációhoz vezethet. A tilalmat egyelőre csak az Északkelet-Ukrajnával határos területekre oldották fel.

Moszkva számára nem ez az egyetlen rossz hír, amit az elmúlt napok szolgáltattak: Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette, hogy az Egyesült Államok a következő hetekben újabb, Ukrajnának szánt katonai segélyeket jelent be. Sullivan szerint Ukrajna az amerikai segélyek késedelme miatt került rossz helyzetbe, innentől kezdve viszont a védelmi erők megerősítik a vonalakat a kulcsfontosságú helyeken, és megállítják az orosz erők előrenyomulását Harkivtól északra. Sőt, Sullivan kifejezte reményét, hogy végül az ukrán hadsereg nemcsak a védelmet lesz képes tartani, hanem támadásba is lendülhet az elkövetkező időszakban.

• Mi a helyzet a donbaszi fronton?
• Ellentámadás Harkivnál?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 13-ig kapható 2024/23. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!