Láthatáron az újabb balkáni Orbán-szövetséges

Láthatáron az újabb balkáni Orbán-szövetséges

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) fogadja a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO-DPMNE) pártelnökét, Hrisztijan Mickoszkit a Karmelita kolostorban 2023. október 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Erős hátszelet kaphat a magyar kormánytól az elkövetkező hónapokban a vezető macedón ellenzéki párt, így okkal reménykedhetnek az észak-macedóniai nacionalisták, hogy nyolc év után újra kormányra kerülhetnek. A Hrisztijan Mickoszki által vezetett Belső Macedón Forradalmi Szervezet–Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO–DPMNE) nevet viselő szervezet ráadásul már most toronymagasan vezeti a közvélemény-kutatásokat, ami előrevetíti, hogy a májusi parlamenti választások után nagy bajba kerülhet a mostani kormánykoalíció gerincét alkotó Macedón Szociáldemokrata Unió (SDSM).

Budapest persze sosem csinált titkot abból, hogy Észak-Macedóniában a VMRO–DPMNE a favoritja. A 2016-os választások előtt például Orbán Viktor Budapesten személyesen fogadta a párt főemberét, Nikola Gruevszki akkori miniszterelnököt, hogy ezzel segítse a kampányát, a támogatás azonban későn érkezett. A megfigyelési botrány után (a titkosszolgálatok ellenzéki polgárokat hallgattak le) az SDSM jelentősen növelte a szavazóinak számát, majd az albán pártokkal lépett koalícióra.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!