Láthatáron az újabb balkáni Orbán-szövetséges

Láthatáron az újabb balkáni Orbán-szövetséges

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) fogadja a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO-DPMNE) pártelnökét, Hrisztijan Mickoszkit a Karmelita kolostorban 2023. október 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Erős hátszelet kaphat a magyar kormánytól az elkövetkező hónapokban a vezető macedón ellenzéki párt, így okkal reménykedhetnek az észak-macedóniai nacionalisták, hogy nyolc év után újra kormányra kerülhetnek. A Hrisztijan Mickoszki által vezetett Belső Macedón Forradalmi Szervezet–Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO–DPMNE) nevet viselő szervezet ráadásul már most toronymagasan vezeti a közvélemény-kutatásokat, ami előrevetíti, hogy a májusi parlamenti választások után nagy bajba kerülhet a mostani kormánykoalíció gerincét alkotó Macedón Szociáldemokrata Unió (SDSM).

Budapest persze sosem csinált titkot abból, hogy Észak-Macedóniában a VMRO–DPMNE a favoritja. A 2016-os választások előtt például Orbán Viktor Budapesten személyesen fogadta a párt főemberét, Nikola Gruevszki akkori miniszterelnököt, hogy ezzel segítse a kampányát, a támogatás azonban későn érkezett. A megfigyelési botrány után (a titkosszolgálatok ellenzéki polgárokat hallgattak le) az SDSM jelentősen növelte a szavazóinak számát, majd az albán pártokkal lépett koalícióra.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.