Egy szuperarany és két bronzelismerést kapott az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra a világ legfontosabb sajtversenyén, a World Cheese Awardson. A megmérettetésre 40 országból 4434 sajtot neveztek, amelyekből 250 nemzetközi bíró vakteszten választotta ki a legjobbakat. Elmentünk Etyekre, hogy megpróbáltuk kideríteni a siker okát.
Ha a legjobb minőségű takarmánnyal etetem a legjobb fajtájú, tökéletes egészségi állapotban lévő kecskémet, zárt rendszerben viszem az istállóból a műhelybe a tejet, tökéletes, tizedpontos hőmérsékleteket tartok, nagyon jó a receptúrám, meg minden, akkor is nehéz megérteni, hogy miért pont az adott sajt lett a legjobb vagy kategóriája győztese négyezer közül. Márpedig a World Cheese Awardson, a világ legrangosabb sajtversenyén az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra Etyeki Éji Sudár nevű sajtja kategóriagyőztesként elnyerte a SuperGold díjat, amellyel bekerült a világ 98 legjobb sajtja közé, két másik sajtjuk, az Etyeki Ifjonc félkemény sajt, valamint az Etyeki Sudár fehérpenészes lágy sajt pedig bronzminősítést szereztek.
Szerencsés csillagzat is kell
A sajtokat készítő Kondor Oktáviával és férjével, Vida Jánossal a sajtműhely laboratóriumában ülünk le beszélgetni. Szerényen arról kezdenek mesélni, hogy a sikerhez szerencsés csillagzat is kell. Hogy a sajtot például olyan bírói csoportnak kell kóstolnia, amely szájízének az megfelel. Meg hogy a többi sajt, amellyel versenybe kerül, azokat máshogyan ítéljék meg – abban a pillanatban. Nagyon sok olyan momentum van, amire a versenyzőnek, jelen esetben a sajtnak nincsen ráhatása, ezért nem lehet megmondani, miért pont adott termék lett a győztes. Egy biztos: a készítőknek sincsen ráhatásuk az eredményre, mert a sajtok anonim módon kerülnek a zsűri asztalára.
• Miért kezd egy ügyvéd kecskéket tartani
• Mit fejnek a száján keresztül?
• Miért nem eszi a magyar a kecskesajtot?
Csatlakozzon a Magyar Hang +Pluszhoz!
Szerezzen ezzel korlátlan hozzáférést a Hang.hu-n fizetőkapu mögött megjelenő összes tartalomhoz, reklámmentesen. Minőségi saját tartalom, riportok, interjúk, elemzések – ezek várnak Önre!