Európa megtelt: vízipisztolyokkal a turisták ellen

Európa megtelt: vízipisztolyokkal a turisták ellen

A városba irányuló turizmus korlátozását követelik helybeliek Barcelonában 2024. július 6-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Toni Albir)

A nyaralási szezon kellős közepén vagyunk, és Európa számos, a turisták által igen nagy számban látogatott országából érkeznek jelentések arról, hogy a helyieknek elegük van a vendégekből. Pontosabban nem a turistákból, hanem a turizmusból.

Spanyolországban már egy több száz egyesületből álló kollektíva is alakult, amely pár hete felvonulást tartott El Puerto de Santa Maria városában. A demonstráción elítélték az „ellenőrizetlen tömegturizmust”, és azt skandálták, hogy „Városunk nem eladó!” Barcelonában is tiltakozók ezrei vonultak fel több alkalommal is, de demonstráltak Mallorcán is. Spanyolországba 2024 első negyedévében 24 millió turista érkezett, ami az egy évvel korábbi adatokhoz képest 14,5 százalékos növekedést mutat – derül ki az AFP összeállításából. Érdemes ezt annak fényében szemlélni, hogy már tavaly is történelmi csúcsot ért el a Spanyolországba látogatók száma. Mindez – és ez a spanyolok nagy problémája – azzal is jár, hogy a turisták által kedvelt régiókban nőnek az árak és a lakhatási költségek.

Az ágazat persze vitathatatlan bevételi forrást jelent. A látogatók számának növekedése és a drágulás következtében a turisták által elköltött pénz 22,6 százalékkal emelkedett 2024 első negyedévében, és meghaladta a 31,5 milliárd eurót. A turisták évről évre növekvő száma ugyanakkor egyre nagyobb nyomást gyakorol az egészségügyi szolgáltatásokra, a hulladékgazdálkodásra, a vízellátásra és a lakhatásra – a lakosság kárára. Spanyolország leglátogatottabb városa, Barcelona évente mintegy 12 millió embert fogad, akik közül sokan tengerjáró hajóval érkeznek. A júliusi demonstráción a helyiek vízipisztolyokkal spriccelték az általuk turistaként azonosított embereket.

Erről is olvashat a cikkben:
• Milyen problémákat okoz a tömegturizmus?
• Hogyna küzdenek ellene Európában?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap augusztus 15-ig kapható 2024/32. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!