Fideszes polgármester is aggódott a központosított ügyelet miatt

Fideszes polgármester is aggódott a központosított ügyelet miatt

Az egyutcás Uszka (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Negyed négy van, 2023. március 3-a. Ezen a napon dr. Sértő-Radics Istvánnak tizenhat óráig tart ugyan a rendelése, de Uszka, Magosliget és Tiszabecs háziorvosának sietnie kell, hogy Fehérgyarmatra utazzon, és időben felvegye az ügyeletet. A doktor három óra harminc perckor kap egy sürgős riasztást. Mit tegyen? Ez most még egy elképzelt szituáció, de napokon belül valósággá válhat.

 – Hova is menjek majd? Forduljak vissza Uszkára? Vagy menjek be az ügyeletre? Vagy intézkedjek útközben telefonon? – sorolja nekünk kérdéseit az érintett, dr. Sértő-Radics. Annak kapcsán tekintünk a jövőbe, hogy március elsejével Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is életbe lép az az új típusú, központosított és államosított orvosi ügyeleti rendszer, amit a szomszédos Hajdú-Bihar megyében egyfajta pilotprojektként (próbaüzem) teszteltek az elmúlt időszakban. A rendszer lényege a következő: hétköznaponként délután négytől háziorvosi ügyelet lesz este tízig, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel nyolctól tizennégy óráig. A fennmaradó időben, vagyis hétköznap este tíztől reggel nyolcig, valamint szombat, vasárnap délután kettőtől reggelig úgynevezett sürgősségi ügyelet lesz, amit az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) lát el, méghozzá a járási kórházak épületéből. Tartott is ezért az OMSZ egy „nagyon korrekt, empátiával teli” tájékoztatót, amelyen dr. Sértő-Radics is jelen volt, és meg is osztotta az illetékesekkel a cikk bevezetőjében szereplő kérdéseit.

 – Azt válaszolták, hogy hát akkor türelmesen megvárnak engem, és megoldják a helyzetet. De mi van, ha ott van szükség hirtelen újraélesztésre, mondjuk? Akkor ki lesz a felelős? Óriási dilemma ez, mert hát az élet nagyon furcsa szituációkat produkál néha.

• Hogy működik az ügyeleti rendszer ma?
• Milyen problémákat okozhat a központosítás?
• Mi az, ami még a kormánypártiakat is aggasztja?

A teljes cikket a Magyar Hang február 24-én megjelent, 2023/8. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!