Megy vagy marad a világ legfiatalabb miniszterelnöke?

Megy vagy marad a világ legfiatalabb miniszterelnöke?

Sanna Marin finn miniszterelnök mielőtt leadja voksát a finnországi Tampere egyik szavazóhelyiségében az előzetes szavazás napján, 2023. március 25-én (Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen)

Nem először látnak olyan kiélezett versenyt a finn választók, mint most, amikor a három legnagyobb párt fej-fej mellett áll a népszerűségi listákon, így teljesen nyitott, hogy melyik alakíthat majd kormányt a vasárnap voksolás után. Tizenkét éve mindig szinte teljesen nyílt versenyt és legfeljebb néhány százalékpontnyi különbséget jósolnak a közvélemény-kutatók a választások előtt a baloldali Finn Szociáldemokrata Párt (SDP), a liberális-konzervatív Nemzeti Koalíció Pártja (KOK), valamint a Finnek Pártja (Perussuomalaiset) között, és a választásokat követő koalíciós alkudozásokon dől majd el, végül ki alakíthat kormányt.

Milyen esélyei vannak a világ legfiatalabb miniszterelnöknek, Sanna Marinnak, hogy újabb négy éven keresztül vezesse Finnországot?

• Hogyan alakult Sanna Marin megítélése?
• Hol áll most a pártok versenye?
• Milyen forgatókönyvek vannak a kormányalakításra?

A teljes cikket a
Magyar Hang március 31-én megjelent, 2023/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!