Kegyetlen a helyzet Szíriában

Kegyetlen a helyzet Szíriában

Összedőlt ház romjainál mentők a török határon fekvő szíriai Szarmadában 2023. február 12-én (Fotó: MTI/AP/Huszein Malla)

Ötmilliónál is többen válhattak Szíriában hajléktalanná a földrengés következtében. Erről beszélt néhány napja az ENSZ menekültügyi főbiztosának szíriai képviselője, aki szerint a tragédiát csak növeli, hogy mindez nagyrészt azokkal a személyekkel történt, akiknek korábban el kellett hagyniuk az otthonukat. Ám a 12 éve háborúba süllyedt országban számos probléma tetézi még a bajt, így a romok alá szorult emberebnek jóval kisebbek a túlélési esélyeik.

Szíria északnyugati része persze eddig is a háború által legsúlyosabban érintett területe volt. Miután 2015-ben Oroszország belépett a szíriai háborúba, a különböző lázadó, iszlamista és dzsihadista csoportokat – több évnyi folyamatos harc után – sikerült visszaszorítani Idlib tartományba, ahol a mai napig katasztrofális állapotok uralkodnak. Amellett, hogy a Szíria-szerte harcoló ellenzékiek és iszlamisták ide költöztek, a tartomány határán stabilizálódott a frontvonal, ahonnan a kormányerők folyamatosan támadják ezt a területet. Bassár el-Aszad elnök ugyanis egy percig sem tett le arról, hogy visszaszerezze az ország minden egyes négyzetcentiméterét.

• Mi a helyzet most Aleppó tartományban?
• Milyen tényezők rontják a túlélők esélyeit?
• Miért nem engedik be az iszlamisták a kormánypárti segélyeket?

A teljes cikket a Magyar Hang február 17-én megjelent, 2023/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!