A diktátor fia lehet az új legfőbb vezető Duterte után

A diktátor fia lehet az új legfőbb vezető Duterte után

Ifjabb Ferdinand Marcos, Ferdinand Marcos egykori Fülöp-szigeteki diktátor fia beszédet mond kampányrendezvényén a Fülöp-szigeteki Binanban 2022. április 21-én. Marcos is elindul a 2022. május 9-i elnökválasztáson (Fotó: MTI/EPA/Francis R. Malasig)

Megismételheti magát a történelem a Fülöp-szigeteken a május 9-ei elnökválasztáson: jelenleg ugyanis minden jel arra utal, hogy a Bongbong Marcos lesz a befutó, akinek szülei évtizedeken át terrorizálták az ország lakosságát. Ferdinand Marcos fia semmiféle megbánást nem mutatott eddig amiatt, amit a szülei követtek el népe ellen, ugyanakkor mindent megtett azért, hogy a Marcos-diktatúra rémtetteit relativizálja. Ráadásul ő maga is hasonlóan áll a közpénzekhez, mint kleptokrata édesapja, akit 32 évvel ezelőtt elsöpört a népharag. De hogyan válhatott Bongbong Marcos mégis népszerű politikussá?

Mint ismert, Ferdinand Marcos 1965-ben, demokratikus úton került hatalomra, azonban félve attól, hogy nem választják meg újra, 1972-ben kihirdette a hadiállapotot és bevezette a rendeleti kormányzást. Marcos – aki feleségével, Imeldával korlátlan ura lett az országnak – egy ízig-vérig kleptokrata rezsimet épített ki, amelynek alapját a korrupció, a nepotizmus és az emberi jogok állandó megsértése jelentette. Becslések szerint a Marcos házaspár az országlása idején 5–10 milliárd dollárt lophatott el ilyen módon (csak Imelda cipőgyűjteménye háromezer párból állt), azonban ennél is vérlázítóbb volt, ahogy politikai ellenfeleikkel számoltak le.

• Miért távozik a hatalomból Rodrigo Duterte?
• Hogyan tért vissza a politikába a Marcos-család?
• Milyen esélyei vannak az ifjabb Marcosnak?

A teljes cikket a Magyar Hang május 6-án megjelent, 2022/19. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!