Választások jönnek, de a kormány most nem tud mit ígérni

Választások jönnek, de a kormány most nem tud mit ígérni

Varga Mihály pénzügyminiszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b-j) a kormányinfón 2024. április 11-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Nehéz gazdasági helyzetben fordul rá az európai parlamenti és az önkormányzati választásokra a Fidesz: hosszú idő óta ez lesz az első olyan választás, amikor a kormány nem lenne képes a korábbiakkal összevethető anyagi juttatásokat ígérni a választópolgároknak a voksolás előtt – ugyanis nincs miből. Március végére a költségvetés elérte az egész évre tervezett hiány 92,3 százalékát, a deficit 2321,4 milliárd forint volt. Az idei költségvetést még tavaly tavasszal tervezték, akkor 2,9 százalékos hiánycéllal, ezt azonban 4,5 százalékra kellett módosítani, és még ez az érték is csak további költségvetési megszorításokkal tartható. Mindeközben a kormány már csak 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2024-ben, pedig a költségvetést még 4 százalékos növekedéssel tervezte.

Bár Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint „az infláció összeomlott, és lent is maradt”, és márciusban valóban 3,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a februári 3,7 százalék után, a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a bankok és távközlési cégek áremelései miatt elkövetkező hónapokban ismét erősödhet pénzromlás, és újra elérheti akár az 5 százalékot is. Drágult az üzemanyag is, és a következő hónapokban az ár tovább emelkedhet, különösen azután, hogy eszkalálódik az Irán és Izrael közötti konfliktus, ami hatással lehet az olajárakra.

A gazdasági problémák mellett – és azoktól nyilván nem teljesen függetlenül – a kormánynak belpolitikai feszültségekkel is szembesülnie kell, amelyek először a kegyelmi botrányt követő tömegtüntetésben, majd Magyar Péter megjelenésében és újabb tömegrendezvényekben öltöttek testet.

• Miért jelentettek be teljesen nyíltan megszorításokat?
• Mit jelentene a családi pótlék megduplázása?
• Mit gondol minderről az ellenzék?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 25-ig kapható 2024/16. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!