Kinek mit intézett a kormánya

Kinek mit intézett a kormánya

Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

Miután az év elején kiszórt több mint ezermilliárd forint elfogyott, az év második felében már jelentősen kevesebb árut, azon belül is élelmiszert vásárolt a magyar. Tavaly novemberben például az élelmiszert is forgalmazó üzletekben 8,6 százalékkal kevesebb áru fogyott, mint egy évvel korábban, pedig a tartós fogyasztási cikkektől az élelmiszerre csoportosították át kiadásaikat az emberek, és többet is költöttek. Szakmabeliek azzal számolnak, hogy ez a tendencia az idei év első felében mindenképpen folytatódni fog.

Nem csoda, hiszen a kormány augusztustól az átlagfogyasztás fölött kivezette a rezsicsökkentést, így a családok százezrei szembesültek azzal, hogy sokszorosára emelkedett energiaszámlájuk. A szigeteletlen Kádár-kockákban élők gondjait tovább növeli, hogy nem tudnak szabadulni ingatlanjuktól, így nincs hova menekülniük.

• Mennyivel kevesebbet vásároltunk tavaly novemberben?
• Meddig leszünk kénytelenek visszafogni élelmiszervásárlásainkat?
• Mennyivel csökkentek a reálbérek szeptemberben és októberben?

A teljes cikket a Magyar Hang január 13-án megjelent, 2023/2. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!