Veszélyesen megszaporodtak a repülőgépek problémái a GPS-jelek vételével

Veszélyesen megszaporodtak a repülőgépek problémái a GPS-jelek vételével

Az egyik Tobol-bázis zavaróantennája (Forrás: Defence Express)

Az utóbbi időszakban veszélyesen megszaporodtak a repülőgépek problémái a GPS-jelek vételével: volt nap, hogy 1600 repülő pilótái is azt tapasztalták (főként a Balti-tenger térségében), hogy nem vagy tévesen érzékelik a globális helymeghatározó rendszer adatait. A katonai szakértŌk biztosra veszik, hogy szándékos zavarásról van szó, ami polgári célpontok ellen irányul, a célja a károkozás, és katasztrófával fenyeget, így terrorizmusnak tekinthető. Azzal kapcsolatban sincs sok kétség, hogy ki a felelős mindezért, hiszen a támadások forrása a Lengyelország és Litvánia közé ékelődött, orosz haditengerészeti bázisnak otthont adó Kalinyingrádi területen található.

Március végén két nap alatt több mint 1600 repülő (polgári és katonai gépek egyaránt) érzékelte a GPS-jel zavarását a Balti-tenger felett. Ezek az incidensek jó ideje ismétlődnek, a mintázatuk pedig nem véletlenszerű: van úgy, hogy akár egy-két napig folyamatosan érzékelhető a zavarás, és egyetlen térségben haladó repülő sem immunis vele szemben, aztán hirtelen elmúlik a jelenség (vélhetően kikapcsolják a berendezéseket). Ezután néhány napig nyugalom honol, vagyis jól működik a helyzetmeghatározás, majd az egész újrakezdődik. Teljesen kizárt, hogy ez véletlen technikai probléma következménye lenne.

Eddig nem történt katasztrófa a zavarás következményeként, ami annak köszönhető, hogy a repülőgép navigációja több, egymástól független rendszeren alapul, a pilóták pedig lassan kezdenek hozzászokni, hogy a térségben (illetve az orosz rádióhullámok által elérhető egyéb régiókban) nem szabad feltétlenül megbízni a GPS-ben. Ennek ellenére az állandósulni látszó szituáció rendkívül aggasztó, hiszen arra utal, hogy bárki is álljon a zavarások hátterében (hogy udvariasan fogalmazzunk), egyáltalán nem érdekli, hogy civil utasok sokaságát sodorja veszélybe.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 18-ig kapható 2024/15. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!